Munka az utolsó lélegzetig

A szervezők a beltéri levegőminőség jelentőségére és az egészségre gyakorolt hatásaira és következményeire hívták fel a figyelmet. A konferencia célja volt a paradigmaváltás elindítása, hogy a munkahelyi levegőminőség ellenőrzése ne mellőzött kiadási tétel legyen a cégek életében, hanem egészségügyi hátterével a felelős vállalatok tevékenységének része. Életünk jelentős részét a négy fal között, zárt térben töltjük. […]

A szervezők a beltéri levegőminőség jelentőségére és az egészségre gyakorolt hatásaira és következményeire hívták fel a figyelmet. A konferencia célja volt a paradigmaváltás elindítása, hogy a munkahelyi levegőminőség ellenőrzése ne mellőzött kiadási tétel legyen a cégek életében, hanem egészségügyi hátterével a felelős vállalatok tevékenységének része.

Életünk jelentős részét a négy fal között, zárt térben töltjük. Ennek ellenére kevés figyelmet szentelünk a beltéri levegő minőségére pedig az közvetlenebb és markánsabb hatással van egészségünkre, mint gondolnánk. A belső terekben, így a munkahelyünkön is, akár százszor magasabb a szennyezőanyag-koncentráció, mint kültéri levegőben, így legalább száz ok van, amiért kiemelten szükséges a légcserélő rendszerek tisztítása, karbantartása. Azonban napjainkban a vállalatok még mindig csupán kiadási tételként tekintenek a levegőcserélő rendszerek karbantartására, és nem számolnak az egészségtelen beltéri levegő okozta megbetegedésekre, amelyek hosszú távon sokkal komolyabb kiadásokhoz vezethetnek.

A beltéri levegőszennyezettség ugyanis számos negatív élettani hatást és tünet együttest eredményez, mint például a fejfájás, szemgyulladás, torok kiszáradása, köhögés, fáradékonyság, továbbá az allergia, az asztma vagy egyéb légúti és tüdőbajok, sőt akár olyan életveszélyes fertőzések is elterjedhetnek, mint a legoinella, azaz a légiósbetegség kórokozója. A probléma jelentőségét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, szakértők szerint a gyár és irodaépületek mintegy felében lép fel az ún. „beteg épület szindróma”, Nyugat-Európában ennek a jelenségnek tudható be a munkakiesés mintegy harmada, amelynek komoly egészség-gazdaságtani hatása is van a cégekre nézve.

„Az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a beltéri levegőszennyezettség okozta problémákra, illetve arra, hogy attól, hogy egy probléma szabad szemmel nem látható, még nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkozni vele. A munkahelyül szolgáló épület tulajdonosainak, üzemeltetőinek döntő többsége nincs tisztában a beltéri levegőminőségi problémák súlyával és a kockázatcsökkentés lehetőségeivel, pedig a levegőtisztasági feltételek megteremtése elsősorban a vállalatok és munkáltatók felelőssége” – hangsúlyozta Laki Zsolt, a PLE Group Kft. szakértője.

A szakmai konferencia háziasszonyát Pataki Zita, meteorológus műsorvezetőt is megdöbbentették a beltéri levegőben egészségünkre leselkedő veszélyekről szóló beszámolók. „Meteorológusként különösen foglalkoztat az egészséges környezet és fenntarthatóság kérdése, azt viszont koránt sem gondoltam volna, hogy a zárt terekben ilyen komoly fenyegetettségnek lehetünk kitéve. A munkahelyi levegőminőség és annak egészségügyi hatásai mindannyiunkat érintik, így jó látni azt, hogy aktív szakmai párbeszéd folyik a beltéri levegőminőség és egészségmegőrzés fenntartása érdekében.” – hangsúlyozta Pataki Zita.

Az előadások során kiderült, hogy szakszerű karbantartás és tisztítás nélkül a légtechnikai rendszerek elszennyeződnek, a penész-, élesztő gombák és atkák telepeket képeznek a berendezések belsejében. Ezek anyagcsere termékei, valamint a lerakódott por, építési- és/vagy szigetelő anyagok maradványai a levegő áramlása révén a munkahelyi terekbe kerülnek, ahol betegségeket okoznak.

„Számos alternatív megoldás létezik a levegőminőség folyamatos kontrolljára, így például a kiépített referencia pontokon történő rendszeres mikrobiológiai vizsgálat. A rendszereket tehát időről-időre fel kell mérni és értékelni kell a fertőzések kockázata szempontjából” – tudtuk meg Laki Zsolt szakértőtől.

Betekintést nyújtottak az irodai világon kívül a gyártói oldalra is az előadók. Két előadás foglalkozott a gyártásminőség légtechnikai oldalról történő fenyegetettségével. Fontos, hogy – leginkább az élelmiszeripar és a gyógyszeripar szereplői – kellő figyelmet fordítsanak a beltéri levegő okozta kockázatok felderítésére és kezelésére.

A fenti problémák megelőzése érdekében fontos lenne, ha legalább akkora figyelmet fordítanánk az épület üzemletetésére, karbantartására, mint a kivitelezésre. Ugyanakkor szakemberek szerint ebben jelentős szerepe lehetne egyfajta állami normatívának vagy szabályozásnak is, amelynek életre hívására már számos kezdeményezés történt, ám azok rendre elhaltak. Így marad a lelkiismeretes üzemeltetők és szakemberek tapasztalata ezen problémák megoldásának alapja.

„Hiszünk benne, hogy az egészséges munkakörnyezet és fenntarthatóság gondolata sokakat foglalkoztat. A mi célunk, hogy paradigmaváltás történjen: a munkahelyi levegőminőség ellenőrzése ne mellőzött kiadási tétel legyen a cégek életében, hanem egészségügyi hátterével a felelős vállalatok tevékenységének része” – foglalta össze Laki Zsolt.

SOCIAL BOX