Újjászületik Párizs ikonikus felhőkarcolója. A gonosz tornyából zöld irodaház lesz

Most szeptemberben egy háromtagú konzorciumot választottak ki, hogy valósítsa meg a megújítási projektet, amelyet a Nouvelle AOM vezet. A homlokzat jelentős részben bezöldül majd, hiszen a cél az, hogy a 21. század energiaforradalmának igazi ikonja legyen az épület. A torony tulajdonosai mintegy 300 millió eurót szánnak a renoválásra, így a remények szerint az épület teljesen […]

Most szeptemberben egy háromtagú konzorciumot választottak ki, hogy valósítsa meg a megújítási projektet, amelyet a Nouvelle AOM vezet. A homlokzat jelentős részben bezöldül majd, hiszen a cél az, hogy a 21. század energiaforradalmának igazi ikonja legyen az épület. A torony tulajdonosai mintegy 300 millió eurót szánnak a renoválásra, így a remények szerint az épület teljesen megújulhat a 2024-es párizsi olimpiára.

Az 59 emeletes, 210 méteres felhőkarcolót még 1973-ban építették, és 2011-ig ez az irodaház volt Párizs legmagasabb épülete, amikor átadták a Tour First irodaházat (231 méter). Az 56. emeleten működik egy étterem és egy kilátóterasz, ahonnan pazar látvány nyílik a városra. Átadásakor annyira felháborodtak a párizsiak, hogy a francia fővárosban 42 évig felhőkarcoló-építési moratórium volt érvényben.

A MAD építésziroda terve is bekerült a szűkített listába, és bár végül nem ők nyertek, érdemes bemutatni a projektjüket, mert a belvárosi épület monolitikus tömbjét hatalmas tükörré alakították volna egy művészi világítási installáció segítségével.

A különleges optikai illúziót úgy valósították volna meg, hogy a homlokzat minden üvegpaneljét egy meghatározott szögben állították volna be, így egy városi méretű tükörként funkcionált volna. A szomszédos házak és az utcák úgy jelennének meg a felhőkarcoló oldalain, mintha lefelé lógnának, míg az ég az épület alsó felében tükröződne, így beleolvadna a környezetébe. A módszerrel a hatalmas monolitikus tömb pihekönnyű, légies épületté válna.

A Montparnasse Torony építése idején ugyanúgy a korszak teljesítményeit és büszkeségét hirdette, mint anno az Eiffel Torony, mondta Ma Yansong, a MAD vezető építésze.  Az emberiség technológia és hatalom iránti rajongása hozta létre ezt a zsarnoki épületet, amely Párizs közepén áll. Ma persze nem rombolhatjuk le az épületet, de új perspektívában újjáformálhatjuk, hogy a humanizmust hirdethesse ez a hatalmas torony, tette hozzá.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX