Sok az átadás, mégis telített a piac

Összességében több mint 250 ezer négyzetméterrel bővül idén a budapesti modern irodaállomány, a 2021 végéig befejeződő fejlesztések összmérete pedig a félmillió négyzetmétert is meghaladja – mondta a Magyar Idők érdeklődésére Kákosy Beáta, az Eston International Zrt. vezető elemzője, hozzátéve, hogy a két legdinamikusabban fejlődő részpiacon, a Váci úti irodafolyosón és Dél-Budán zajlik a legtöbb beruházás. […]

Összességében több mint 250 ezer négyzetméterrel bővül idén a budapesti modern irodaállomány, a 2021 végéig befejeződő fejlesztések összmérete pedig a félmillió négyzetmétert is meghaladja – mondta a Magyar Idők érdeklődésére Kákosy Beáta, az Eston International Zrt. vezető elemzője, hozzátéve, hogy a két legdinamikusabban fejlődő részpiacon, a Váci úti irodafolyosón és Dél-Budán zajlik a legtöbb beruházás. Bár első látásra mindez nagyon soknak tűnhet, a modern irodahelyek iránti igényt jól mutatja, hogy a jelentős mennyiségű és méretű átadások ellenére rekordalacsony szintre csökkent az üresedési mutató.

A harmadik negyedév végén a helyek mindössze 6,4 százaléka állt kihasználatlanul, miközben a korábbi időszakokban sem volt túl sok terület kihasználatlan, hiszen jó ideje 7-8 százalék körül ingadozott a mutató. A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF) adatai szerint az április-júniusi időszakhoz hasonlóan a legtelítettebb alpiac az úgynevezett nem központi Pest régió maradt, ahol az irodák mindössze 4 százaléka áll kihasználatlanul, a legmagasabb, 30 százalékot meghaladó üresedési ráta pedig továbbra is az agglomerációban mérhető.

Kevés irodaházban érhető el nagy kiterjedésű, egybefüggő irodaterület. Ennek megfelelően a bérbeadók erős tárgyalási pozícióban vannak, a bérlők pedig gyors döntéshozatalra kényszerülnek. Jelenleg mindössze tizennégy olyan irodaház található Budapesten, amelyekben négyezer négyzetméternél nagyobb, azonnal elfoglalható terület található – mutatott rá Kákosy Beáta, aki szerint a telítettség ellenére sem várható a városkörnyéki települések komolyabb felértékelődése.

Az agglomeráció speciális piacnak bizonyul a bérirodák szempontjából, és sok esetben nem jelent alternatívát egy belvárosi vagy ahhoz lényegesen közelebbi bérlő számára. Ár-érték arányban előnyösek ezek az épületek, és jó lehetőséget kínálnak azoknak a bérlőknek, amelyek munkavállalói jellemzően a környéken élnek, vagy a csendesebb környezetért nem gond számukra a központtól távolabb letelepedni – magyarázta a vezető elemző. Kákosy Beáta hangsúlyozta, az előzetes adatok szerint az év során még átadandó területek csaknem fele már most bérlőre talált.

Rekordmennyiségű, csaknem 80 ezer négyzetméter irodaterületet adott bérbe 65 ügylet során az idén Budapesten a Cushman & Wakefield. A társaság közlése szerint a tranzakciók 54 százaléka új üzletkötés, negyedük szerződéshosszabbítás, 18 százalékuk bővülés volt, míg az előbérleti szerződések az összes idei bérbeadás 6 százalékát tették ki. Magyarország piacvezető ingatlan-tanácsadójának legnagyobb bérbeadása a harmadik negyedévben egy több mint 15 ezer négyzetméteres ügylet volt a belvárosban, amelynek hatására az irodapiac kihasználatlansági mutatója egyből 8,8 százalékról 5,4 százalékra csökkent. A vállalat a teljes ügynöki piacon 34 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.
 

SOCIAL BOX