Az a legzöldebb épület, ami már megépült. Bánáti Bélával és Hartvig Lajossal beszélgettünk.

Az Év Irodája verseny legjobbjai minden évben friss inspirációként szolgálnak az iroda kialakítás előtt állók számára, ezért idén is megkérdeztük őket a tapasztalataikról.

Ezúttal Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapítóival, Bánáti Bélával és Hartvig Lajossal beszélgettünk saját irodájukról, ahol olyan épületeket terveznek, amelyek tisztelik környezetüket, emelik annak nívóját, továbbá reagálnak a fejlődő települések jövőbemutató törekvéseire, komfortos és egészséges lakó-, illetve munkakörnyezetet biztosítanak, és vonzó helyszínt nyújtanak kulturális és szabadidős tevékenységekhez is.

Milyen funkciókat szerettetek volna beépíteni az új térbe?
A 60 fő számára kialakított munkatér mellett számos egyéb olyan teret hoztunk létre az irodánkban, melyek azt szolgálják, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön. Így egy nagyobb közösségi-, kiállító- és előadóteret alakítottunk ki, de az étkező-konyhát is úgy terveztük meg, hogy legalább 20 fő egyszerre le tudjon ülni és lehetőség legyen a közös étkezésre. Ezek mellett a biciklivel járókra gondolva kerékpártároló, öltöző, zuhanyzó is található az irodánkban, de pihenő szobával is gondoltunk a kollégákra. És persze olyan praktikus helyiségek is vannak, mint a raktárak. 

Hogy készültetek elő mielőtt elkezdődött a fizikai megvalósítás?
A tervezési folyamat után magunk írtunk ki kiviteli pályázatot két ütemre bontva: külön a szerkezet építési és külön a befejező, fit out munkákra. Felállítottunk egy lebonyolító-műszaki ellenőr csapatot, akik kézben tartották a kivitelezési folyamatot.

Milyen elemeket tudtatok újrahasznosítani?
A radiátorokat, az üzletportálokat és a homlokzati üvegfalat.

Ha voltak feszült pillanatok akár a tervezési szakaszban, akár a kivitelezéskor, mihez kapcsolódtak és hogyan tudtátok áthidalni őket?
A tervezés közben is voltak szakmai vitáink, de ezek építő folyamatok voltak. A meglevő épület rejtett meglepetéseiből adódó többletköltségek azonban kemény feladat elé állítottak bennünket. Néhány betervezett kényelmi, technikai elemről menet közben kellett lemondanunk, ez nem volt kellemes időszak.

Mi volt a legkritikusabb, legembertpróbálóbb pont?
A megegyezés a lakóközösséggel.

Kik tartották kézben házon belül a folyamatot?
Belső pályázatot írtunk ki a munkákra. Ennek nyertese és a mellé szervezett tervezőcsapat vett részt a tervezésben, a tulajdonosok irányításával. A kivitelezés megpályáztatását és a műszaki ellenőrzést szintén házon belülről végeztük.

Hogyan adtátok át az irodát a kollégáknak?
Miután a többség szinte naprakészen informált volt a beruházásról, nagyon bemutatni és átadni nem kellett. A járványos korlátozások pillanatnyi szünetében egy gyors költözéssel egyszerűen és természetesen vettük birtokba az új otthonunkat. Egy kisebb bulit azért csaptunk a beköltözés örömére.

Mennyit használjátok jelenleg az irodát és mire?
Teljes létszámmal és munkaidőben bent dolgozunk. A járvány alatti home office tapasztalatai alapján azonban már bátrabban és gyakorlottabban tudunk szükség esetén a távmunka lehetőségéhez nyúlni.

Ha újrakezdenétek, van olyan, amit máshogy tennétek a megszerzett tapasztalatok alapján?
Néhány technikai apróságon változtatnánk. Például a mellettünk levő étterem szellőzését – akár saját pénzünkön – jobb lett volna megoldani. Talán nagyobb fokú gépészeti automatizálást építenénk be, persze ezek elmaradásának anyagi korlátai is voltak.

Mikor és minek a hatására neveztetek a versenyre?
Idén neveztünk. Ismertük a díjat, és úgy gondoltuk, esélyesek vagyunk.

Ha használtátok kommunikációs célra a versenyen elért eredményeteket, milyen formában és milyen céllal tettétek?
A környezettudatos építés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.