A Momentum Irodaház csodálatos metamorfózisa

A Csörsz utca – Nagy Jenő utca északi-nyugati sarkán álló irodaházat Dr. Jantner Antal építész irányításával tervezték az ÁÉTV-ben 1965-ben az MSZMP Pest Megyei Pártbizottság székházának. A rendszerváltás után a KDNP székházaként funkcionált, majd több évi használaton kívüli állapot után került a jelenlegi tulajdonos birtokába, aki legutóbbi elhatározásával az épületkomplexum felújítása mellett döntött. A többszöri […]

A Csörsz utca – Nagy Jenő utca északi-nyugati sarkán álló irodaházat Dr. Jantner Antal építész irányításával tervezték az ÁÉTV-ben 1965-ben az MSZMP Pest Megyei Pártbizottság székházának. A rendszerváltás után a KDNP székházaként funkcionált, majd több évi használaton kívüli állapot után került a jelenlegi tulajdonos birtokába, aki legutóbbi elhatározásával az épületkomplexum felújítása mellett döntött. A többszöri tulajdonosváltás, a hosszú használaton kívüli állapot miatt az épület leromlott, szakipari-, gépészeti szerkezetei, szigetelései tönkrementek.



 

A szabadon álló, pince – földszint – hat emelet – tetőszinttel rendelkező épületegyüttes átriumos – földszintes, részben alápincézett lepényből és a Nagy Jenő utcával párhuzamos, középmagas épületszárnyból állt. A pinceszinten raktárak, gépészeti helyiségek, illetve a távfűtés hőközpontja helyezkedtek el. A földszinten a többszintes szárny és a lepény találkozásánál nyílt a főbejárat. A Nagy Jenő utcai oldalkertből lehetett megközelíteni a transzformátor-állomást, a gépkocsi tárolót, a raktárat, a konyhai gazdasági területeket, valamint a Nagy Jenő utcai, lamellás vasbeton kerítéssel határolt zárt udvart. Az I.-VI. emeletek három traktusos terei a hossz-homlokzatok melletti traktusokban cellás kiosztású irodákat, a középső traktusban vertikális közlekedőt és vizesblokk-zónával osztott iker-közlekedőt, előcsarnokot foglaltak magukban.

A ház építészeti karakterét a többszintes épületszárny kubusának vízszintes, szalagablak-szerű tagolása, a bütük tömör felületeit kettéosztó üvegfal, a zárterkély vertikális sávja, és a földszint visszahúzott üvegfalas megoldása adta meg. Az épület környezetének jellegzetes, meghatározó eleme az utcafrontokon megjelenő alacsony terméskő támfal és a kerítés elmaradása, így a kert vizuálisan a közterület részeként hat. Az üzemen kívüli irodaház és a szomszédos Csörsz utca 51. sz. volt lakóépület – üzemen kívüli tejdiszkont – telkeit egyesítették, így a tervezési területen helyezkedik el a Csörsz u. 51. sz. alatti lakóház is. A pincéből, földszintből és tetőtérből álló épületet és hozzá vezető belső aszfaltutakat, kerítést, a két telek közötti támfalat és mesterséges rátöltést teljesen elbontották.



 

Az épületben a maximális irodai célú hasznosítás érdekében az egyéb meglévő funkciókat meg kellett szüntetni (pl. előadótermek, melegítőkonyha, büfé, túlzott mennyiségű raktár, stb.). Az épületet korszerű, a várható 960 fős maximális létszámnak megfelelő felvonókkal kellett ellátni. Az épületet egy főbejáraton, beléptető rendszeren át lehet megközelíteni, a Csörsz utcai mellékbejárat önálló bankszolgáltatás. A konyha, étterem, előadóterem, transzformátorház és az alattuk elhelyezkedő pince az eredeti, engedélyezett terv szerint elbontásra került. Az irodaépületből csak a többszintes szárny maradt meg. Az elbontott részek, valamint az egyesített telken elbontandó lakóház helyén, a meglévő többszintes épületszárnyat aszimmetrikusan, „U” alakban körbeölelő alaprajzi kontúrral, a zártsorú beépítésnek megfelelően új felszín alatti parkoló létesült 3 szinten.

Az épület homlokzatait energiatakarékossági okok miatt fokozottan hőszigetelni kellett, az új nyílászárók hőhídmentes, fokozottan hőszigetelő kialakításúak lettek. Az emeleti szinteken a megfelelő függőleges tűzgát kialakítása mellett a nyílászárókat automatikus (motoros) árnyékoló rendszerrel kellett a sugárzó hőtől védeni. Az épület kompozíciós rendszere, kubusa, térbeli megjelenése az aszimmetrikus, „T” alakú többszintes szárnnyal történő bővítés, illetve a Csörsz utcai földszintes bankszárnnyal való kiegészítés során változatlan maradt. Az anyaghasználat, környezetbe illeszkedés sem változott alapvetően. A meglévő erőteljes horizontális hatást a szintmagas üvegfalalak előtti vízszintes tűzgát lemezek, valamint a párkányos parapet sávok plasztikusan hangsúlyozzák. Az eredeti homlokzat síkjából előugró függesztőborda vertikális elemeinek egyenletes ritmusú sorolását a kívül vezetett (tűzgátat adó lemezt tartó) metál fémburkolatos légcsatornák „vették át”, a függesztő bordák előtti burkolati sáv pedig színes üvegsávként „vetíti ki” a szerkezeti struktúrát a homlokzatra.

Az épület tartószerkezetig történő visszabontása és az azt követő helyreállítások a program szerinti követelményeknek megfelelő, korszerű és „energiatudatos” irodaházi felújítás érdekében történtek. Az épület központi elosztó tere az előcsarnok, amelyet 24 órás porta és biztonsági szolgálat felügyel. A földszinti előcsarnokból indul a 4 db 10 férőhelyes új felvonó az emeleti szintekre. A pinceszint meglévő, többszintes épületszárny alatti része elsősorban irodai tárolási funkciók céljára szolgál, a felvonó előtérből és lépcsőházakból megközelíthetően. A pinceszinten kialakított parkolókból beléptető- rendszeres előtéren érhető el a pinceszinti felvonó előtere.

Az épület emeleti irodaszintjei nagyrészt azonos kialakításúak, eltérés az I. emeleten és az V., VI. emeleten jelentkezik. Az I. emeleten az épület nyugati oldalán kijárat nyílik a tetőre, tetőteraszra. A VI. emeleten feljárat indul a tetőszinti gépészethez. Az általános emeletek központi térszövete a nagyteres irodarész, ahol térben „úszva” jelennek meg a lépcsőházak, felvonók, WC-csoportok és a teakonyha középtraktusban elhelyezett, zárt cellái.

A teljes cikk az epiteszforum.hu oldalon olvasható.



 


 


 


 

 

SOCIAL BOX