A cégvezetők egyharmada nő

2008 márciusában a nők aránya a cégvezetésben csak kicsivel volt kevesebb, mint 33 százalék, és mára csupán fél százalékpontot nőtt, így elmondható, hogy a férfiak dominanciája az évek során a bejegyzett vezetők körében nem változott. Jobb a helyzet a női cégtulajdonosok körében, ugyanis itt a hölgyek aránya eléri a 39 százalékot. Ez a szám sem […]

2008 márciusában a nők aránya a cégvezetésben csak kicsivel volt kevesebb, mint 33 százalék, és mára csupán fél százalékpontot nőtt, így elmondható, hogy a férfiak dominanciája az évek során a bejegyzett vezetők körében nem változott. Jobb a helyzet a női cégtulajdonosok körében, ugyanis itt a hölgyek aránya eléri a 39 százalékot. Ez a szám sem sokat módosult azonban az elmúlt évek során, ugyanis 5 évvel ezelőtt is 39-61 százalék volt a nők és férfiak aránya a cégtulajdonosok között.

Budapesten a legjobb nőnek lenni?

Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők aránya, mely közel 33,5 százalék. Vas megyében van a legkevesebb cégbíróságon jegyzett női top-manager, ugyanis itt kevesebb mint 29,5 százalékuk van magas pozícióban.

A női tulajdonosok aránya eltérő képet fest a női vezetők arányához képest. A legtöbb női cégtulajdonoson ugyanis Hajdú-Bihar megyében van (40,3%),  a legkevesebb pedig Győr-Moson-Sopron megyében (37,9 %). A fővárosban az átlagnál kisebb a női cégtulajdonosok száma, valószínűleg itt a magasabb foglalkoztatás miatt többen az alkalmazotti létet választották.

A nagyobb cégeknél kedvesebb a női vezető

Meglepő, hogy minél inkább nő egy cég mérete, annál kisebb arányban vesznek részt a nők a vezetésben, ráadásul nem is kismértékben csökken szerepük a cégmérettel fordított arányban, áll a Bisnode csoport elemzésében. Míg az alkalmazott nélküli (vagy ismeretlen létszámú) cégek esetén 34,1 % a női vezetők aránya, addig  a 20 fő feletti cégek esetén már kevesebb mint 22 százalék. Érdekes, hogy a 250 fő feletti cégek esetében nagyobb a női vezetők aránya, mint a 20 és 250 fő között foglalkoztató vállalatoknál. A nők száma a felsővezetésben jellemzően egész Európában alulreprezentált annak ellenére, hogy Európában az egyetemi diplomások 60 százaléka hölgy.

A cégtulajdonosok körében is jelentős csökkenés észlelhető a cégmérettel fordított arányosan. Addig ugyanis, amíg a kis vállalatok körében majdnem 40 % a női tulajdonosok aránya, addig a 10 fő feletti cégek esetén ez az érték csak 30 % körül van.

A női vezetők számának növelésével kapcsolatos legújabb és sok vitát kiváltó intézkedés, hogy az Európai Bizottság 2012. november 14-én elfogadott jogszabálya szerint 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégek vezetői körében (kivéve az ügyvezetői pozíciót) a 40 %-ot el kell érnie a nők arányának.  A testület megállapította, hogy a Budapesti Értéktőzsde BUX indexében szereplő cégek felügyelő bizottságaiban 5,3 százalék részesedésük, ami elmarad az unió egészének 13,7 százalékos átlagától. Ráadásul  – a 2012 novemberi adatok alapján – a felügyelő bizottsági elnökök és a vezérigazgatók között egyetlen nő sincs hazánkban.  Ezek alapján jól látható, hogy a férfiak vezetői szerepekben igencsak felülreprezentáltak. Valószínűsíthető, hogy a jövőben a hölgyek szerepe nőni fog, bár az elmúlt 5 év csak lassú növekedést vetít előre. Mindenesetre március 8-án a hölgyeket ünnepeljük kortól, hajszíntől, családi állapottól és vezetői státusztól függetlenül.
 

SOCIAL BOX