A szlovákoknál csodákat művelnek a sztárépítészek

Zaha Hadid irodája nem ül tétlenül a babérjain, a világ bármely táján aktivizálja magát, álomszerű épületeket skiccel fel, és úgy tűnik, hogy Kínában különösen kedvelik az efféle épületeket. De nem kell olyan messzire mennünk, mert a szomszédságunkban sem fanyalognak a sztárépítészek individualista, sokszor a városszövetbe sem illő objektumaitól. Így aztán Pozsony is megkapta a maga […]

Zaha Hadid irodája nem ül tétlenül a babérjain, a világ bármely táján aktivizálja magát, álomszerű épületeket skiccel fel, és úgy tűnik, hogy Kínában különösen kedvelik az efféle épületeket. De nem kell olyan messzire mennünk, mert a szomszédságunkban sem fanyalognak a sztárépítészek individualista, sokszor a városszövetbe sem illő objektumaitól. Így aztán Pozsony is megkapta a maga Zaha Hadid-tervét. 

A Culenova városközpont befejezése idén várható, és nagy valószínűséggel sokat lendít majd a városképen. Aztán hogy tetszik-e majd vagy sem a helyieknek, az még a jövő zenéje. A tervezők célja, hogy a projekt egyrészt Pozsony régi városnegyedeihez illeszkedjen, másrészt vibráló új központként jelenjen meg, amely megújítja és felpezsdíti a várost. Impozáns adatokkal is szolgálhatunk. Az összalapterület 150 ezer négyzetméter, ebből 66 ezer m2 iroda, 70 ezer m2 lakásfunkció és 5 ezer m2 szolgálja a kultúrát, többek között egy múzeumot is terveznek ide. Emellett éttermek és üzletek is helyet kapnak az új városközpontban. A legmagasabb torony 115 méterre kúszik az ég felé és 29 emeletet foglal magában.

Az új városközpontot az ovális és kör alakú épületek határozzák majd meg. A változó tér egy mátrixot rajzol ki, ahol a lakó és irodatornyok a projekt szélein magasabbak, míg a középen álló középmagas struktúrák – köztük a kulturális központ – emberi léptéket képviselnek. A jelentős zöldterületek pedig egészséges kontrasztot képeznek a magas épületek mellett, és egyben garanciát jelentenek arra nézve, hogy az új komplexum illeszkedik majd a városhoz, és abban nem zárványként jelenik meg.


 


 


 


 


 


 

SOCIAL BOX