Európának növekednie kell!

 A nem egyértelmű kimenetelű választások megnehezítik a strukturális reformok végrehajtását, ez viszont kétségessé teszi az Európai Központi Bank (EKB) OMT kötvényvásárlási programjának tulajdonított hatékony bevethetőséget. Az EKB Berlin támogatásával tavaly összeállított és az euróval szembeni piaci aggodalmak eloszlatásában mindeddig sikerrel járó OMT programja ezért felülvizsgálatra szorul – mutat rá a tanulmány.     Az OMT három […]

 A nem egyértelmű kimenetelű választások megnehezítik a strukturális reformok végrehajtását, ez viszont kétségessé teszi az Európai Központi Bank (EKB) OMT kötvényvásárlási programjának tulajdonított hatékony bevethetőséget. Az EKB Berlin támogatásával tavaly összeállított és az euróval szembeni piaci aggodalmak eloszlatásában mindeddig sikerrel járó OMT programja ezért felülvizsgálatra szorul – mutat rá a tanulmány.
   
Az OMT három évnél rövidebb lejáratú állampapírok korlátlan összegű felvásárlását helyezte kilátásba a költségvetés rendbe tételében együttműködő euróövezeti tagországok számára. Ez az EKB által bizonyos makrogazdasági és szerkezetátalakítási feltételek teljesítése fejében vállalt finanszírozási elkötelezettség sikerrel szorította le az olasz és a spanyol szuverén hozamprémiumokat. Az OMT sikere annak volt köszönhető, hogy a piacok Mario Monti kormányának elhitték a költségvetés szanálására tett erőfeszítéseket, a spanyol kormányról pedig feltételezték ugyanezt, vagyis hogy eleget tenne a kikötéseknek, mihelyt felmerülne az OMT igénybe vételének szüksége.
   
Ugyanakkor – Helmuth von Moltke porosz hadvezért idézve – “minden haditervet azonnal romba dönt az első ütközet az ellenséggel”. Ez az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezésére alkalmazva úgy fordítható le, hogy az OMT is csak az első igazi megmérettetésig, az első választásig tudta kifejteni áldásos hatását.

Az olasz választóknak több mint a fele adta le szavazatát a további megszorításokat elutasító pártokra. Azokat a strukturális reformokat, amelyeket az OMT programban való részvétel feltételeként és az ESM-források igénybe vételéhez teljesíteni kell, az olasz törvényhozóknak csak elenyésző kisebbsége lenne hajlandó megszavazni. A reformintézkedések bevezetése nélkül Olaszország számára azonban elérhetetlenné válik az OMT program.
   

SOCIAL BOX