Aspern IQ, pluszenergiás irodaház Bécsben

A Seestadt Aspern 240 hektáros területével és húszezresre tervezett lakó- és dolgozói létszámával nem csak Bécs, de Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje. 2012 augusztus végén készült el az „Aspern IQ” Technológiai Központ épületének első üteme a Vienna Business Agnecy megbízásából, az ATP Architects and Engineers tervei alapján. A pluszenergiás épületek követelményeit kielégítő, a jövőben megvalósuló […]

A Seestadt Aspern 240 hektáros területével és húszezresre tervezett lakó- és dolgozói létszámával nem csak Bécs, de Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje. 2012 augusztus végén készült el az „Aspern IQ” Technológiai Központ épületének első üteme a Vienna Business Agnecy megbízásából, az ATP Architects and Engineers tervei alapján. A pluszenergiás épületek követelményeit kielégítő, a jövőben megvalósuló irodaház-együttes a terület innovációs parkká történő fejlesztésének zászlóshajó-projektje, amely a helyi források felhasználásával a legmagasabb színvonalú belső komfortot nyújtja felhasználóinak, emellett minden fenntarthatósági követelménynek eleget tesz. A pluszenergiás házak primerenergia-igénye alacsonyabb, mint amennyi energiát megújuló forrásokból helyben előállítanak.

Integrált tervezés

Az Aspern IQ együttesére kiírt nemzetközi tervpályázatot 2010 januárjában az ATP Architects and Engineers nyerte meg. A kiírás a káros környezeti hatások minimalizálására és az energiahatékony működésre helyezte a hangsúlyt. Az integrált tervezési folyamatban az építészek és mérnökök mellett épületfizikai, hőszigetelési, építésökológiai, valamint benapozás-vizsgálatot végző szakértők is közreműködtek. Ennek eredményeként sikerült az épület primerenergia-igényét viszonylag alacsony értékre csökkenteni.

Városépítészeti koncepció

A tervezők szakítottak a tömb hagyományos, keretes beépítésével, ezért minden oldalon átvágták, fellazították az épülettömeget, amely így jobban tud alkalmazkodni a több ütemben megvalósuló fejlesztéshez. Az első irodaház a telek délkeleti részén épül fel, a teljes együttes további három fázis során készül el.

A tervezés során cél volt, hogy a már megépült ütemek önálló tömegként is érvényesüljenek, és a helyszín geometriájával összhangban legyenek. A tervezett telek- és épülettömbök a mintegy 40.000 m2-nyi központi park és 50.000 m2-es tó köré szerveződnek, amely a sugaras rendszerű terület szívét képezi majd. A Seestadt Aspern beépítési terve a hatályos városrendezési előírásokat és fejlesztési stratégiákat figyelembe véve készült. A tömbök biciklis és gyalogos útvonalakkal történő felnyitása kapcsolatokat teremt a központi teresedés és a környező területek felé, a gépkocsik a tömb peremén, valamint az épület alatti mélygarázsban parkolhatnak. A legmarkánsabb épített elem a fejlesztési területet viadukthoz hasonlóan átszelő, dél-keleti tengelyű főútvonal lesz, amely az új városrészt hozzákapcsolja a meglévő struktúrához.

Az épületek bejáratainak elhelyezése és a külső terek köré szervezett közösségi funkciók (kávézó, étterem, dolgozói menza, előadótermek, biciklitárolók zuhanyzóval) egy pezsgő városi campus képét vetítik előre – ez lehet az a többlet, ami az egész Seestadt Aspern megkülönböztető jegyévé válhat.

Fotók: ATP Architects

A cikk folytatását megtekintheti az eredeti oldalon.

SOCIAL BOX