Egy aknavetőben fognak dolgozni a belgák

2012 szeptemberében kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok Antwerpenben a Kattendijk kikötőben, ahol a Port House névre hallgató irodaház lesz az Antwerpeni Kikötői Hatóság új székháza. Már nem is kell kitalálni, hiszen úgyis mindenki tudja, hogy ismét Zaha Hadid építészirodája szállította a terveket. Az új 12.800 négyzetméteres székházban közel 500 munkatárs fog dolgozni, amely valójában az […]

2012 szeptemberében kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok Antwerpenben a Kattendijk kikötőben, ahol a Port House névre hallgató irodaház lesz az Antwerpeni Kikötői Hatóság új székháza. Már nem is kell kitalálni, hiszen úgyis mindenki tudja, hogy ismét Zaha Hadid építészirodája szállította a terveket. Az új 12.800 négyzetméteres székházban közel 500 munkatárs fog dolgozni, amely valójában az eredeti épület felújításából és egy új szárny hozzáépítéséből fog állni. A belga nagyváros egyébként Európa második legnagyobb kikötője Rotterdam után, így aztán ügyfelekből és látogatókból nem lesz hiány.

A komplexum kívülről úgy fog kinézni, mintha egy régi épületre koronát húztak volna, csak ez meglehetősen furcsa formát ölt, hiszen inkább egy hatalmas gyémántra fog hasonlítani. A 46 méter magas épületegyüttes így aztán valóban feltűnést fog kelteni a környéken. Illetve kissé szabadabb fantáziával egy aknavető vagy egy páncélököl képe rajzolódik ki. A régi tűzoltóállomás metamorfózisa után egy egy igazán impresszív ikonikus épület születik, így a 2015-ös befejezés után nem csak a belvárost ajánlatos megnézni majd a csodálatos középkori műemlékekkel, hanem a kikötőt is érdemes lesz felkeresni. 2008-ban amúgy a Lonely Planet útikönyvek a világ 10 legérdekesebb városa között tartotta számon Antwerpent.


 

A munkatársak és a látogatók először majd egy központi átriumba érkeznek meg, ahonnan az ügyfélszolgálat, az irodák és a tárgyalók a régi épületben közvetlenül megközelíthetők lesznek. További irodák, tárgyalók, az előadóterem, és egy panorámás étterem pedig a bővítményben kapnak majd helyet, amelyek panorámaliftekkel közelíthetők meg az épületen kívül. A két földalatti szinten parkolók és biciklitárolók lesznek kialakítva. Az új épületrész asszimetrikusan helyezkedik majd el a központi udvar fölött, így a fényt beengedi az eredeti épület szívébe, valamint hatalmas betonpillérekkel is megerősítik.

A tűzoltóállomás szerkezetét érintetlenül hagyják, míg a négyszintes új épületrész felszínét háromszög alakú üvegpanelek alkotják, amelyek különleges hatást biztosítanak, hiszen folyton változó fényeket generálnak. A visszaverődő fény ráadásul fokozza azt az érzésünket, hogy egy hatalmas csillogó drágakövet helyeztek a felújított régi épület tetejére. Ez a dinamikus, ambiciózus és innovatív dizájn várhatóan a kikötő szimbóluma lesz, és így egy világszínvonalú épület jön létre Antwerpenben. Az új épület tetejéről pedig a látogatók fantasztikus panorámában gyönyörködhetnek, hiszen mind a városon, mind a kikötőn végig lehet majd pásztázni. Az ikonikus objektum okán pedig Antwerpen és a kikötő, valamint a helyi lakosok és a kikötő között még szorosabb szálak szövődhetnek.



 


 


 


 

 

SOCIAL BOX