Fitch: szerkezeti reformok szükségesek Kelet-Európában

    A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas elemzésben Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgálja. A cég előrejelzése szerint az országcsoport átlagos súlyozással, dollárértéken és piaci árfolyamon számolt gazdasági növekedése az idén 1,2 százalék lesz a tavalyi évre becsült 0,6 százalék után, ám az idei átlagon belül jelentősek a helyi eltérések. A Fitch prognózisa […]

    A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas elemzésben Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgálja. A cég előrejelzése szerint az országcsoport átlagos súlyozással, dollárértéken és piaci árfolyamon számolt gazdasági növekedése az idén 1,2 százalék lesz a tavalyi évre becsült 0,6 százalék után, ám az idei átlagon belül jelentősek a helyi eltérések. A Fitch prognózisa szerint az ötös mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés: a hitelminősítő stagnálást vár 2013-ra a magyar gazdaságban. A másik négy országra a ház 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket jósol az idei év egészére.
   
A cég jövőre élénküléssel számol a régióban, megjegyezve ugyanakkor, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság 2014-ben is sereghajtó lesz. A Fitch Ratings hétfői prognózisa szerint a jövő év egészében a magyar hazai össztermék 1,5 százalékkal, a többi négy gazdaságé 2,2-2,8 százalék közötti ütemben növekszik. A hitelminősítő kiemeli előrejelzésében, hogy becslése szerint az euróövezeti gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,5 százalékos csökkenés után az idén is 0,5 százalékkal visszaesik, és 2014-ben is legfeljebb 1,0 százalékkal növekszik. Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.

SOCIAL BOX