Zöld oázis a szennyvízcsatorna fölött

Az OFA Studios tervei alapján épül fel a Delhi Pollution Control Committee új központja, ahol közel 200 hivatalnok, tudós és adminisztrációs munkatárs fog tevékenykedni. A bizottság az indiai főváros légszennyezettségének csökkentését tekinti fő céljának, ennek érdekében többek között stratégiát dolgoznak ki, kutatásokat végeznek, és az operatív teendőket is ellátják. Az új irodaház jelentősége túlmutat majd […]

Az OFA Studios tervei alapján épül fel a Delhi Pollution Control Committee új központja, ahol közel 200 hivatalnok, tudós és adminisztrációs munkatárs fog tevékenykedni. A bizottság az indiai főváros légszennyezettségének csökkentését tekinti fő céljának, ennek érdekében többek között stratégiát dolgoznak ki, kutatásokat végeznek, és az operatív teendőket is ellátják. Az új irodaház jelentősége túlmutat majd egy épületnél, hiszen ezzel az új komplexummal a város azt a szándékát fejezi ki, hogy Új-Delhi életminőségén egy egészségesebb környezet megteremtésével kíván javítani. Ennek a szándéknak a megértése és a fenntarthatóság biztosítása volt az egyik legjelentősebb tervezési paraméter a pályázat során.

A 2014-ben átadásra kerülő épület egyfajta szivacsként működik majd, amely elnyeli a szennyezett levegőt és vizet, és tiszta levegőt és friss vizet ad helyette. Ez már egy új generációs zöldépület, amelyben az aktív és passzív rendszerek egymást segítik, vagyis úgy fog funkcionálni mint egy önfenntartó gép. A két parabolaformájú buborék pedig, amely az épületen belül helyezkedik el, a friss levegőt szimbolizálja, amelyet visszatáplálnak a környezetbe. Ezek a buboréktermek egyébként tárgyalókként és mítingszobaként funkcionálnak.

 


 

Már maga az épület is úgy lett tervezve, hogy Delhi uralkodó észak-nyugati szeleit munkába foghassa, biztosítva ezzel a napközbeni természetes szellőztetést, hűtést, valamint minimalizálva a természetes fények használatát. A tetőn és az ablakokon elhelyezett napelemek elektromos áramot termelnek, amelyek azután akkumulátorokban tárolódnak, hogy naplemente után az épület homlokzatát megvilágítsák. Az ablaknyílások pedig éppen úgy vannak tervezve, hogy egész nap természetes világítást biztosítsanak az irodában, ugyanakkor megakadályozzák, hogy a tűző napfény az épület belső tereiben túlzottan felmelegítse a levegőt, és így légkondicionálót kelljen igénybe venni.

A tető olyan mint egy nyitott medence, összegyűjti az esővizet, amely később földalatti tárolóban kerül elhelyezésre, és később innen biztosítják az ivóvizet. A falak olyan habbeton-blokkokból vannak kialakítva, amelyek filterként működve a szennyezett levegőt megtisztítják. A közelben futó szennyvízcsatorna, amelyet csak fekete aranynak hívnak, szintén segíti az épületet. Egyrészt metánt ad, hogy a gázturbinát működtesse és elektromos áramot termeljen; másrészt a szürkevíz átmegy egy szűrőrendszeren, a kellemetlen szag megszűnik, a vizet lehűtik, majd a födémgerendákba vezetik, hogy spóroljanak a légkondicionálóval. A szennyvízből kivont szerves anyagokkal pedig a teraszok és a zöldfalak növényeit táplálják.



 


 

 

SOCIAL BOX