Közösségi irodák Londonban, ahol a szabadúszók mennybe mennek

A Club Workspace az új lokációkkal immár öt – főként ipari épületekben kialakított – közösségi irodát működtet Londonban, ahol startup vállalkozások, szabadúszók, nomádok és egyéb önálló szakemberek dolgozhatnak. Négy közülük a belvárosban található, míg egy a Nyugat-Londoni Chiswickben. A hálózat több díjcsomagot is kidolgozott, amelyek megvásárlásával klubtagok lehetünk. Az egyik 200 fontba kerül havonta, és […]

A Club Workspace az új lokációkkal immár öt – főként ipari épületekben kialakított – közösségi irodát működtet Londonban, ahol startup vállalkozások, szabadúszók, nomádok és egyéb önálló szakemberek dolgozhatnak. Négy közülük a belvárosban található, míg egy a Nyugat-Londoni Chiswickben. A hálózat több díjcsomagot is kidolgozott, amelyek megvásárlásával klubtagok lehetünk. Az egyik 200 fontba kerül havonta, és cserében a választott irodában hetente háromszor lehet dolgozni. 300 fontért bármelyik lokációba betérhetünk minden nap, és részt vehetünk a klubhálózat által szervezett vállalkozói rendezvényeken is. 400 fontért pedig saját asztalunk lehet egy kiválasztott irodában. Vagyis a nagyjából 2000 fontos havi átlagfizetés 10-20 %-áért már irodában dolgozhatunk, ahol ráadásul különféle rendezvényeken üzleti kapcsolatokat is ápolhatunk. Ez lefordítva Magyarországra: a 223 ezer forintos átlagbérből csupán 25-50 ezer forintot kellene irodabérlésre fordítanunk. Eléggé vonzó jövőkép.

Az egyik új helyszín, a Chiswick Club Nyugat-Londonban, míg a Bankside a Waterloo Pályaudvarnál és metrómegállónál található, ahol „csak” több tízmillió ember fordul meg évente. A Chiswick Club a Barley Mow Centre-ben kapott helyet, ahol régen a Sanderson tapétagyár működött. A hálózat egyébként ezt tekinti mintegy zászlóshajójának, és amúgy is a legnagyobb alapterületű közösségi irodája. A Bankside pedig az Enterprise House-ban lett kialakítva, amely szinte közvetlenül a Temze partján helyezkedik el, vagyis valóban a város közepén találhatunk magunknak egy kis zugot. Az itteni iroda sajátos szintézise a folyóparti raktárépületek atmoszférájának és a modern belsőépítészeti megoldásokkal kistafírozott irodabelsőnek. Amúgy a Bankside két fő részre oszlik, egyik a klasszikus közösségi munkavégzés és a rendezvények színtere, a másik felén pedig akkor dolgozhatunk, ha egy saját asztalt bérlünk egész hónapra.

A TILT belsőépítészeti iroda egyébként a közösségi irodák specialistája, és meglehetősen természetes közeget alakít ki többnyire. Alapfilozófiájuk, hogy a régi struktúrákban a modern kor igényeit kielégítsék – ez pedig egészen különleges atmoszférát eredményez. A tervezők úgy alakították a tereket, hogy a fix és a mobil bútorok kombinációja biztosítja a harmóniát. Az ilyen típusú helyszíneknek az a célja, hogy a nagyszámú munkaállomást telepítsenek egymás mellé, amely kellőképpen inspirálja az itt dolgozókat, miközben megengedi a felhasználóknak, hogy szabadon válasszák meg a legideálisabb és legszimpatikusabb munkaasztalt, sarkot.

A projekt kulcselemei, hogy az intelligens tervezés során felfedezzék és átalakítsák az épületek kevésbé hasznosított tereit is. A méretre szabott világítási eszközök vagy az egyes bejáratok ésszerű újrahasznosítása mind ezt a célt szolgálják. Merész és ötletes anyagokat és felületeket használnak, beleértve a téglákat vagy a lefestett csöveket. A fémeket is előszeretettel hangsúlyozzák, így mintegy megdicsőül a viktoriánus korabeli ipari építészet. A két irodát párhuzamosan tervezte meg a TILT, ezért az irodabútoros innovatív megoldásokban átfedések tapasztalhatók. A fesztiválszékeket pedig egy több napos kiállításra tervezték, amellyel építészeti díjat is nyertek.

Bankside


 


 


 


 


 

Chiswick Club


 


 


 


 

Más helyszínek:

Kenington


 


 


 


 

London Bridge


 


 


 

Clerkenwell


 


 


 

 

SOCIAL BOX