Vörösben pompáznak a kétpetéjű felhőkarcolók

Ha valaki a repülőtérről érkezik Barcelonába, hogy megtekintse Gaudí városát, már a bekötő úton nagyszerű élményekben lehet része. Barcelona elővárosában, a L’Hospitalet de Llobregat-ban járunk a Plaza de Europa téren, ahol a nagyvárosoknak megfelelően újabb és újabb kereskedelmi ingatlanok nőnek ki a földből. 60-120 méteres magasságú tornyok épültek itt az elmúlt években, amelyek között lakó-, […]

Ha valaki a repülőtérről érkezik Barcelonába, hogy megtekintse Gaudí városát, már a bekötő úton nagyszerű élményekben lehet része. Barcelona elővárosában, a L’Hospitalet de Llobregat-ban járunk a Plaza de Europa téren, ahol a nagyvárosoknak megfelelően újabb és újabb kereskedelmi ingatlanok nőnek ki a földből. 60-120 méteres magasságú tornyok épültek itt az elmúlt években, amelyek között lakó-, iroda- és hotelfunkció egyaránt megtalálható. Ezek közül az egyik legérdekesebb a Porta Fira Towers, amely már a nevéből is következően két épületet foglal magában. Azonban formavilágukat tekintve kétpetéjű ikrekről beszélhetünk.

Az összesen 80 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú Porta Fira Towers-ben közel 35 ezer m2 a hotelfunkció, míg 45 ezer négyzetméteren irodákat alakítottak ki. Ennek az építészeti projektnek az volt a kulcsprioritása, hogy egyrészt a közvetlen környezetében található ingatlanokhoz illeszkedjen, másrészt egyfajta bejárati kapuként funkcionáljon L’Hospitalet de Llobregat és így Barcelona számára, ha valaki az El Prat Nemzetközi Repülőtérről érkezik a metropoliszba. A tervek Toyo Ito és a b720 Arquitectos építészirodák tervei alapján 2006-2009 között valósultak meg. A komplexum két különálló toronyból áll, amelyek különleges dialógusban állnak egymással. Az épületek formai megoldásainak egyedisége ellenére a kapcsolat közöttük harmonikus, és valójában kiegészítik egymást. Sőt, mintha egymásra támaszkodnának a nehéz időkben.

A 25 emeletes vörös hotel organikus formát jelenít meg, mintha állandó mozgásban lenne, így ha valaki körbejárja, akkor újabb és újabb arcát ismeri meg a szállodának. A homlokzat két fő rétegből áll. A belső réteg egy alumínium- és üvegpanelekből álló világos függönyfal, amely megfelel az alapvető akusztikai és hőkövetelményeknek. A külső homlokzat pedig egyfajta második rétegként funkcionál, és alkalmazkodik a torony változó geometriai formájához. Ez a alumínium csövekből összeállított réteg az épület különlegesen csavarodó és állandó mozgásban lévő formavilágához idomul.

A 22 emeletes irodaház szimplán függőleges tengellyel rendelkezik, így kapcsolódik össze a Gran Via másik oldalán található épületekkel. Az épület mintegy kiegészíti a hotel állandó mozgásban lévő csavart formáját. Első pillantásra meglehetősen puritánnak tűnik az irodaház a hotelhez képest, azonban az épület középső vörös magja szintén különlegessé teszi az építményt. Valójában ez a vörös organikus forma hivatott arra, hogy az irodaház megtalálja a közös „hangot” az ikertestvérével. Emellett a két tornyot a közös átrium is összekapcsolja.
 

Fotók: Nils Becker

SOCIAL BOX