Közép-Európában részben elhárultak a növekedés akadályai

    Sir Suma Chakrabarti, az EBRD vezetője, aki a bank Isztambulban rendezendő jövő hétvégi éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta: a piacon jelenleg bőséges a likviditás, részben a világ nagy jegybankjai által végrehajtott mennyiségi enyhítési műveletek nyomán. A kérdés az, hogy e likviditástömeget hogyan lehet a reálgazdaságokba terelni. Az Isztambulban terítékre kerülő növekedésösztönző napirend […]

    Sir Suma Chakrabarti, az EBRD vezetője, aki a bank Isztambulban rendezendő jövő hétvégi éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta: a piacon jelenleg bőséges a likviditás, részben a világ nagy jegybankjai által végrehajtott mennyiségi enyhítési műveletek nyomán. A kérdés az, hogy e likviditástömeget hogyan lehet a reálgazdaságokba terelni. Az Isztambulban terítékre kerülő növekedésösztönző napirend fő témája ennek keretében az lesz, hogy az EBRD mit tud tenni a kis- és közepes vállalkozások teljesítményének növeléséért  – mondta a bankelnök.
   
Sir Suma hangsúlyozta ugyanakkor: nagyon elővigyázatosan kell kiválasztani e vállalati körből a támogatásra érdemes cégeket, mivel gyakori, hogy a kis- és közepes vállalkozások “növekednek, de aztán kimúlnak”. Ezért azokat kell kiválasztani, amelyekről valószínűsíthető, hogy támogatásuk tartós hatást gyakorol a munkahelyteremtésre és a növekedésre – mondta az EBRD elnöke. Az MTI kérdésére, hogy az EBRD miként értékeli az MNB által nemrégiben ismertetett hitelezésélénkítő terveket, kijelentette: még nem volt alkalma a magyar illetékesekkel közvetlenül áttekinteni a programot, de erre tervei szerint hamarosan sor kerül.
    “A magyar hatóságok alapvető célkitűzésében azonban osztozom” – fogalmazott az MNB-programmal kapcsolatban Sir Suma. Hozzátette: a térségi bankok némelyike “úszik a pénzben”, esetenként azért, mert a pénzügyi válság óta konzervatívabbá vált a kereskedelmi bankok hitelkihelyezési politikája. A probléma így nem elsősorban a kínálati, hanem inkább a hitelkeresleti oldalon jelentkezik; a bankok – köztük a magyar piacon tevékenykedők is – sokszor csak nagy küszködés árán találnak jó kihelyezési lehetőségeket – mondta az EBRD elnöke. Sir Suma Chakrabarti hozzátette: ebben a helyzetben meg kell vizsgálni azt a kérdést, hogy ha az EBRD társul a térségi bankokhoz egyes beruházási programok finanszírozásában, az növeli-e az adott bankok “komfortérzetét”.
   
Sir Suma ezzel kapcsolatban kiemelte: az EBRD által a működési térségben kihelyezett minden egy euró mellé történelmi visszatekintésben átlagosan 2,50 euró társult más – kereskedelmi – hitelforrásokból. Ez arra vall, hogy a régió sok bankjának szüksége van az EBRD “közérzetjavító” részvételére a finanszírozási programokban – mondta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának előmozdítására 1991-ben alakult londoni bank vezetője.

SOCIAL BOX