Mese az óceánparti irodáról. A cunami elsodorta, a lazac feltámasztotta

A projekt a cunami mellett a lazacipar régiós fellendülésének köszönhető. A teremtő amit elvett egyik kezével, a másikkal visszaadta. Rodrigo Araya Manzanares építész azt a megbízást kapta, hogy egy olyan épületet kreáljon, amely az egyszerűségével és hatékonyságával reflektál a cég alapelveire, miközben szervesen illeszkedik a helyi földrajzi adottságaiba. A projekt egy ipari zóna szomszédságában valósult […]

A projekt a cunami mellett a lazacipar régiós fellendülésének köszönhető. A teremtő amit elvett egyik kezével, a másikkal visszaadta. Rodrigo Araya Manzanares építész azt a megbízást kapta, hogy egy olyan épületet kreáljon, amely az egyszerűségével és hatékonyságával reflektál a cég alapelveire, miközben szervesen illeszkedik a helyi földrajzi adottságaiba. A projekt egy ipari zóna szomszédságában valósult meg. A telket nem vették körbe kerítéssel, így az új cégközpontot mintegy egybesimították a közvetlen környezetével, vagyis egyfajta befogadó attitűdöt valósítottak meg.

Két összesen 5300 négyzetméter alapterületű épületről beszélünk, az első egy L alakú objektum, amely a telek észak-nyugati sarkában elhelyezkedő kétszintes, nyitott alapterületű épület. A másik tömb pedig egy parkolóval alkot szerves egységet. A fő épületbe egy rámpán keresztül juthatunk, a rámpa forma- és színvilága mintegy kontrasztot képez az épület hatalmas tömbjével, így az egyhangúságot megtörve egy kellemes látványban lehet részünk, valamint praktikusan áthidalják ezzel a szintkülönbségeket. Mindkét épület észak-nyugati irányban nyitott, hogy a természetes fényt és a meleget minél jobban hasznosíthassák.

Ez a szempont azért különösen fontos, mert a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően az esős és felhős klíma dominál. Hiszen a helyszín Puerto Montt, amely már Patagóniával határos vidék, és nem éppen arról híres, hogy itt alakult volna ki a chilei Cote d’Azur. Az épület második külső borítása pedig egy fahálós szerkezet, amely a nyári időszakban megakadályozza, hogy a meleg és az erős fény beáramoljon az épületbe. A fa egyébként is domináns építőanyag arrafelé, a hajózást is szimbolizálja, ha már ott a Csendes Óceán. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Juan Eduardo Sepúlveda Grazioli
 

SOCIAL BOX