Új utak, perspektívák a külgazdaságban

Dobos Erzsébet nyitó előadásában a HITA számos befektetésösztönzési és üzletfejlesztési programját mutatta be. Ezek közül kiemelkedően sikeres a KKV Akadémia, a Befektetőbarát Településekért Program, valamint a külföldi befektetők számára összeállított HIP (Hungarian Investment Projects) és HTP (Hungarian Technology Projects) befektetési lehetőségek.    „A magyar gazdaságpolitika jelenlegi legfontosabb célja, hogy bekövetkezzen a növekedési fordulat, amelynek egyik kulcsa […]

Dobos Erzsébet nyitó előadásában a HITA számos befektetésösztönzési és üzletfejlesztési programját mutatta be. Ezek közül kiemelkedően sikeres a KKV Akadémia, a Befektetőbarát Településekért Program, valamint a külföldi befektetők számára összeállított HIP (Hungarian Investment Projects) és HTP (Hungarian Technology Projects) befektetési lehetőségek.   

„A magyar gazdaságpolitika jelenlegi legfontosabb célja, hogy bekövetkezzen a növekedési fordulat, amelynek egyik kulcsa a keleti nyitás stratégiájának sikeres megvalósítása” – hangsúlyozta beszédében Szijjártó Péter. Az államtitkár elmondta: a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szerkezeti átalakítására is azért volt szükség, hogy a magyar munkavállalók 75%-át alkalmazó kis- és középvállalkozások egyre nagyobb arányban vegyék ki részüket a magyar exportból (jelenleg a kkv-k a hazai kivitel 20%-át adják). Ennek érdekében a HITA-nak erősítenie kell üzletfejlesztési tevékenységét, így céges ügyfeleinek számát a jelenlegi kétezerről háromezerre kell növelnie az év végére.

Szijjártó Péter szerint a kkv-k exportbővülésében kiemelkedő jelentősége van az Európai Unión és az Európán kívüli relációknak, hiszen a keleti piacok dinamikusabban bővülnek, és több kiaknázatlan lehetőséget rejtenek, mint az Unión belüli piac. A kormány célja, hogy 2018-ra a magyar export legalább egyharmada a keleti nyitás által érintett területekre irányuljon.

„Ezen kívül kiemelt feladata a HITA-nak, hogy a Magyarországon jelen lévő nemzetközi nagyvállalatok beszállítói hálózatába minél több magyar kkv bekapcsolódását támogassa” – emelte ki az államtitkár. Mint elhangzott, e tekintetben elsősorban a járműipari, gépgyártási, elektronikai és a logisztikai ágazatok pozícióját kell erősíteni.

SOCIAL BOX