A vérátömlesztés sikerült, a hideg svájciak felpörögtek

A Compass Group egyébként egy 1941-ben alapított cateringgel és egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal foglalkozó brit multivállalat, amely a világon a legnagyobb ilyen irányú vállalkozás, és több mint 50 országban működnek. Egy év alatt közel 4 milliárd ételt szállítanak  a legkülönfélébb lokációkba, így többek között irodákba, iskolákba, egyetemekre, kórházakba, sport és kulturális helyszínekre. A társaság a minap […]

A Compass Group egyébként egy 1941-ben alapított cateringgel és egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal foglalkozó brit multivállalat, amely a világon a legnagyobb ilyen irányú vállalkozás, és több mint 50 országban működnek. Egy év alatt közel 4 milliárd ételt szállítanak  a legkülönfélébb lokációkba, így többek között irodákba, iskolákba, egyetemekre, kórházakba, sport és kulturális helyszínekre. A társaság a minap úgy döntött, hogy svájci központját felfrissíti, vagyis ugyanabban a térben vadonatúj munkaszervezési filozófia mentén új struktúrát alakít ki.

Partnernek az RSBgroupot választották, akik a holisztikus, integrált megközelítést alkalmazzák terveik megvalósítása során. Impozáns portfólióval rendelkeznek, hiszen 25 éves tevékenységük alatt eddig 12 millió m2-nyi irodateret terveztek. Ars poeticájuk szerint a modern munkahelyi kultúra követelményei radikálisan megváltoztak, átalakulnak a  projektcsapatok, mobilizálódik a munkaerő, a rugalmas munkaidő kerül előtérbe, valamint a gazdasági fejlődés és a szükséges technikai támogatás miatt az innovatív és hatékony munkaállomások kialakítása a cél.



 

A több mint 2000 négyzetméteres teret új élettel megtölteni igazi kihívás volt a tervező RBSgroup számára, bár csak közel 1000 négyzetmétert kellett újjávarázsolni, de ha jól számolunk, ez sem kis teljesítmény. Az átalakítások ráadásul meglehetősen extrém körülmények között folytak, hiszen közben az iroda másik felén zökkenőmentesen zajlott a napi rutin. A munkálatok megkezdése előtt a dolgozók az 5. emeletről leköltöztek a 4. emeletre, és talán nem is tudták, hogy valójában a kísérleti nyúl szerepét játsszák el. A megújult tér ugyanis a nyitott iroda koncepciója alapján készült el, vagyis kisebb területen az együttműködő munkakultúra kellékeit építették ki. Az átmeneti időszakban pedig éppen ezt gyakorolhatták ideiglenes szálláshelyükön a 4. emeleten, hiszen a menedzsment hosszú távú célja, hogy az alkalmazottak az ügyfelekkel együttdolgozva dolgozzanak a projekteken, amelyeket aztán mindenki megelégedésére abszolválnak.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

SOCIAL BOX