Kétéves csúcson a GKI-Erste konjunktúra-index

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek. Az üzleti bizalmi index az áprilisi -15,6-ról -10,5 pontra változott, a fogyasztói bizalmi index a mínusz 38,9 pontról -34,4 pontra, a GKI-Erste konjunktúraindex pedig a -21,7 pontról -16,7-re […]

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek. Az üzleti bizalmi index az áprilisi -15,6-ról -10,5 pontra változott, a fogyasztói bizalmi index a mínusz 38,9 pontról -34,4 pontra, a GKI-Erste konjunktúraindex pedig a -21,7 pontról -16,7-re módosult. Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével májusban minden ágazatban látványosan javultak a várakozások. Az iparban az áprilisi megbicsaklás után most csak a februári szintre emelkedett a bizalmi index, az építőiparban azonban több mint két éve, a kereskedelemben több mint egy éve nem volt ilyen kedvező az értéke.
   
Az iparban az előző és a következő időszak termelésének valamint a rendelésállománynak a megítélése is javult, az exportrendeléseké azonban nem változott. Az építőiparban májusban felgyorsult a pozitív hangulatváltozás. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is számottevően javult áprilishoz képest. A kereskedelemben az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése kedvezőbb lett, de a készletszintet kissé emelkedőnek érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé csökkent, ami a forgalmi kilátások romlása miatt következett be. Az általános üzletmenetről és az elmúlt időszak forgalmáról alkotott vélemény viszont jobb lett.
   
A foglalkoztatási szándék az iparban az áprilisi hatalmas zuhanás után látványosan javult. Főleg az elbocsátást tervezők aránya esett, s így arányuk már minimálisan, de elmarad a bővítést tervezőkétől. Jelentős a változás az építőiparban is, itt azonban még a létszámcsökkentők vannak többségben. A kereskedelmi és a szolgáltató cégek foglalkoztatási hajlandósága viszont rosszabb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme.
   
Májusban az építőipar után az iparban és a szolgáltató szektorban is az árcsökkentési várakozások kerültek túlsúlyba. Visszafogottabb lett az áremelési törekvés a kereskedelemben is, s érezhetően mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen javult, de továbbra is a romlásra számítók vannak többségben. A fogyasztói bizalmi index az áprilisi kisiklástól eltekintve ősz óta szinte töretlenül emelkedik. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek megvásárlásának és a megtakarításnak a lehetőségét is jobbnak érzi, mint az előző hónapban.