Az alma lesz a legzöldebb

A 260 ezer négyzetméteres új főhadiszállás megépítésének költségvetése a korábban tervezett hárommilliárd dollárról ötmilliárd dollárra emelkedett – adta hírül a Bloomberg amerikai üzleti lap belső forrásokra hivatkozva. A San Fransisco közeli Cupertino városában, néhány háztömbnyire a jelenlegi székháztól épül fel az a négyemeletes irodaház, amely alkalmas lesz 13.000 fő foglalkoztatására. Az épület oldalfalait egy padlótól […]

A 260 ezer négyzetméteres új főhadiszállás megépítésének költségvetése a korábban tervezett hárommilliárd dollárról ötmilliárd dollárra emelkedett – adta hírül a Bloomberg amerikai üzleti lap belső forrásokra hivatkozva.
A San Fransisco közeli Cupertino városában, néhány háztömbnyire a jelenlegi székháztól épül fel az a négyemeletes irodaház, amely alkalmas lesz 13.000 fő foglalkoztatására. Az épület oldalfalait egy padlótól plafonig érő, gömbölyded üvegfal borítja majd, amelyet Németországból szállítanak a helyszínre. Az üvegfelületű körgyűrű (tórusz) az Apple dolgozóinak javaslatára impozáns belső kertet vesz körül. A campusban az irodák mellett, a cég fitneszközpontja, kutatási-fejlesztési tevékenység, egy különleges és elegáns kávézó, valamint egy 1000 férőhelyes előadóterem található.

A gépkocsik parkolása egyrészt a főépületben, másrészt az autópálya melletti 280 férőhelyes parkolóházban lehetséges. A zöld építészet jegyeit magán viselő épületben a legmodernebb energiatakarékossági technológiákat alkalmazták a tervezők: az épület gömbölyű formája még a levegő áramlását is segíti, a ház földgáz tüzelésű energiaközponttal rendelkezik, a tetőn lévő napelemek rendszere pedig négyezer háztartásnak megfelelő áramot képes termelni – bár a komplexum működtetéséhez önmagában még ez sem lesz elegendő, ezért ennek pótlását helyi erőmű biztosítja. A széndioxid-kibocsátás értéke közelít a zéróhoz. Az új székháznak helyt adó telken jelenleg huszonhat épület áll, melynek bontása 2013 júniusában kezdődik az építési terület megtisztításával, amely a becslések szerint fél évet vesz igénybe. Az így keletkező törmeléket non-stop közlekedő teherautókkal szállítják el a helyszínről.

Az érdemi építés előreláthatólag 2013. év végén kezdődik és 2016. évben fejeződik be.

Tulajdonos: Apple, Inc.
Építész: Foster + Partners
Mérnök: ARUP
Tervezési tanácsadója: Kier & Wright

SOCIAL BOX