Fantasztikus irodaház a világvégén, ahol a tél az úr!

A Statoil norvég energiacég a világ 57. legnagyobb vállalata 30 ezer munkavállalóval 37 országban. 2012-ben adták át új, 117 ezer négyzetméteres cégközpontjukat Oslo közelében. A projekt cirka 200 millió euróba került, és a különleges formájú irodakomplexum kivitelezésében a Skanska és a PEAB vett részt. Az irodaház a régi oslói repülőtérnél épült – a környék az […]

A Statoil norvég energiacég a világ 57. legnagyobb vállalata 30 ezer munkavállalóval 37 országban. 2012-ben adták át új, 117 ezer négyzetméteres cégközpontjukat Oslo közelében. A projekt cirka 200 millió euróba került, és a különleges formájú irodakomplexum kivitelezésében a Skanska és a PEAB vett részt. Az irodaház a régi oslói repülőtérnél épült – a környék az elmúlt időszakban radikálisan megváltozott, hiszen a korábbi sivár terület a városfejlesztés során kereskedelmi, lakó és rekreációs funkciókkal gazdagodott. Itt épült a 2500 munkavállalót befogadó unikális irodaház is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a szomszédos parkra és a norvég főváros fjordjára.

Az ikonikus épület szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen egyrészt reflektál arra, hogy a Statoil egy innovatív és nemzetközi szinten is úttörő szerepet betöltő olajcég, másrészt új identitást és impulzust ad a környéknek. A tervezés kulcseleme volt tehát, hogy az épület mérete és építészeti megjelenése a környezetével harmonikus viszonyt ápoljon, az idilli partvonalat ne bolygassa meg, miközben új impulzusokat adva életre kelti a területet. A helyszín jelentős részén közparkot és sétányt alakítottak ki, utóbbi a fjord mentén halad végig. Az irodaház pedig a régi repülőtér többszintes parkolóházának helyére épült. A komplexum öt szárnyból áll, amelyek egymásra épülve mintha egy különleges legyezőt formálnának. Ezzel a koncepcióval csökkentették az épület ökológiai lábnyomát és így a környezetterhelést, ezzel párhuzamosan pedig nagyobb terület maradt a park számára.



 

Minden egyes épületszárny háromemeletes, 140 méter hosszú és 23 méter széles. Az egyes tömbök különböző irányba orientálódnak, hogy optimalizálhassák a természetes fény használatát és a fjordok felé minél fantasztikusabb kilátás nyílhasson. A földszinten egy átriumot alakítottak ki, amely számos közösségi funkciót befogadva egyfajta városi térként működik. Az épület felhúzása kevesebb mint 20 hónapot vett igénybe, a fejlesztést felgyorsította, hogy 1600 előregyártott acél- és beton- és homlokzati elemet (ablak, szigetelés és a napelem) használtak fel. Bár nem tradicionális északi épület született, azért az új Statoil központ is tipikus skandináv értékekkel bír, így fontos szerepet töltenek be a demokratikus értékek és a közösség hangsúlyozása.

A központi átriumot propeller-alakú, high-tech üvegtetővel fedték be, amely a maga nemében egyedülálló Skandináviában. Formavilága egy szappanbuborékra emlékezteti a látogatót. A konstrukciót tekintve a legnagyobb kihívás a hosszú telek alkalmával megjelenő hóréteg súlyának megtartása volt. Az átrium az épület centrális eleme, hiszen itt zajlik az épület közösségi élete, mindenki itt halad át, ha dolgozni indul, vagy ha már befejezte a munkát. Ezek a spontán találkozások és az állandóan nyüzsgő forgatag igazán látványos hatást generálnak az irodakomplexum központi tengelyében, amely a nemzetközi színtéren is jelen lévő Statoil számára egyfajta reprezentációt is jelent az ügyfelek és a partnerek számára.



 

Az irodaházat meglehetősen rugalmasan alakították ki, hogy a jövő változó igényeinek is megfelelhessen. A mennyezet alá rejtett műszaki eszközállományt (világítás, fűtés, légcsere) úgy építették ki, hogy igénytől függően az alaprajzi struktúrákat meg lehessen változtatni. Így akár nagyon kicsi, 3×3 méteres irodacellákat is lehet formálni, és még a legapróbb iroda is rendelkezik a szükséges műszaki adottságokkal. Az egyes határoló falak könnyen mozgathatóak a munkaállomások számától függően, vagy ha egy nagyobb tárgyalóterem kialakítására van igény. A költséghatékonyságot jól jelzi, hogy az energiafogyasztás egy négyzetméterre vetítve évente 103 kWh. E cél érdekében többek között 85 %-os az energia-újrahasznosítás, háromrétegű ablakok vannak telepítve és a szigetelés hatékonysága is kifogástalan.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Luis Fonseca és Ivan Brodey

SOCIAL BOX