Állami kezesség a kkv-szektornak

A kormány kiemelt célja a magyar gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés, amelyhez kulcsfontosságú a Magyarországon működő vállalkozások számára az ideális feltételek megteremtése. A közleményben kitérnek arra: a jelenlegi piaci viszonyok között elengedhetetlen a stratégiai fontosságú, de még mindig nehezen hitelforráshoz jutó kkv-szektor pénzügyi helyzetének további javítása, az ezt szolgáló […]

A kormány kiemelt célja a magyar gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés, amelyhez kulcsfontosságú a Magyarországon működő vállalkozások számára az ideális feltételek megteremtése. A közleményben kitérnek arra: a jelenlegi piaci viszonyok között elengedhetetlen a stratégiai fontosságú, de még mindig nehezen hitelforráshoz jutó kkv-szektor pénzügyi helyzetének további javítása, az ezt szolgáló intézkedések kidolgozása, amelynek keretében már több lépés is történt az elmúlt időszakban.
   
Az Eximbank és a Mehib 2013-as üzleti terve 100 milliárd forint hitelállomány- és 45 milliárd forint garanciaállomány- bővülést tervez az idén. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a munkahelyek jelentős részét biztosító magyar kkv-szektor jelentős része főleg a belső piacra termel, így fontos az előbbi intézkedéseket egy másik,  a hazai piacra termelő kkv-kat támogató “lábbal” is megerősíteni.  A közlemény szerint erre a célra kiválóan megfelel az állami kézben lévő garanciavállalatok közül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., mint stratégiai partner, kiegészülve az agráriumra specializálódott Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal.
   
A közleményben emlékeztetnek arra: a hitelgarancia szervezetek a hitelezői kockázat-kitettséget nagyban lefedik, az állammal közösen akár a kintlévőség összegének 80 százalékáig vállalnak garanciát. Ilyen jellegű biztosítás nélkül a kockázatosnak számító kkv-szektor eleve nehezen jutna finanszírozáshoz. A vállalkozások a plusz tőkét felhasználhatják bővítéshez, fejlesztéseikhez, a foglalkoztatottak létszámának megőrzéséhez és bővítéséhez, amely makrogazdasági szinten nagyban hozzájárul Magyarország gazdasági növekedésének beindításához – mutat rá az NGM közleménye.

SOCIAL BOX