Lássuk az orosz Google futurista irodáját Szentpétervárott!

A Yandex az orosz Google, a keresések 61 %-a az ő keresőmotorjukon zajlik egész Oroszországban, és mivel a keleti nagyhatalom lakossága közel 150 millió fő, ezért ez igen szép teljesítmény. Még két látványos adat: idén márciusban 53 millió egyedi látogatója volt a Yandex honlapjainak, az egész világon pedig 95 millió felhasználóval büszkélkedhetnek. Amúgy a cégnél […]

A Yandex az orosz Google, a keresések 61 %-a az ő keresőmotorjukon zajlik egész Oroszországban, és mivel a keleti nagyhatalom lakossága közel 150 millió fő, ezért ez igen szép teljesítmény. Még két látványos adat: idén márciusban 53 millió egyedi látogatója volt a Yandex honlapjainak, az egész világon pedig 95 millió felhasználóval büszkélkedhetnek. Amúgy a cégnél közel 5000 munkatárs dolgozik hét országban. Fejlesztőközpontjukat a San Francisco öbölben alakították ki 2008-ban, ahol a munkatársak jelentős részét a Google-tól vagy a Yahoo!-tól szipkázták el. Több futurista jellegű, dizájnos irodával rendelkeznek Oroszországban, ezúttal a kibővített szentpétervári központjukba látogattunk el.

Az iroda alapstruktúrája egy hosszú központi folyosó köré szerveződik. Amúgy a tervezők is megjegyezték, hogy a Yandex-irodát is befogadó Benois Business Center adottságai miatt mindenhol ennek a hosszú folyosónak a munkatérbe illesztése tűnt a legnehezebb feladatnak. Hiszen ez a látszólag haszontalan, fölösleges tereket elfoglaló korridor olyan hosszú, hogy egyediséggel és élettel megtölteni valódi teljesítmény volt. Viszont épp a gyengéje lett az iroda erőssége: a folyosó egyfajta integrátori szerepkörben mutatkozik meg, vagyis központi tengelyként összetartja az iroda különféle helyiségeit. 

A korridor egyes részei különböző funkciókat jelenítenek meg egyedi forma- és színvilággal, valamint felületekkel. A többi Yandex-irodához hasonlóan ezúttal is karakteres jellemzői a munkatérnek azok a kis cellák, meeting szobák, amelyek 2-3 személy gyors informális megbeszélésére használhatók. Így a hirtelen támadt ötletek vagy a gyorsan megoldandó problémák nem ütköznek egy jelentős létszámmal dolgozó munkaszervezet hierarchiális nehézségeibe. De a folyosó két oldalán nem csak az előbb említett meeting szobák találhatók, hanem más funkciójú helyiségek, kis nyitott terek és a rekreációs területek is, mint például a jóga-szoba, az orvosi és masszázsszoba vagy éppen a kávézósarkok. 

Az iroda különleges konstrukciója mellett a legújabb generációkra jellemző high tech anyagokat aktívan használták a kialakítás során, amelyeket összeegyeztettek az ökologikus szemlélettel és a tűzvédelmi előírásokkal. Így többek között linóleumot, különleges tapétát alkalmaztak, amelyek lefedik a folyosót alkotó különféle határoló felületeket és formákat, valamint az étkezőt és a könyvtárat is. Az iroda mennyezete is komplex egészet alkot, amely a falra támaszkodva fehér lapokból áll össze legyezőszerűen, és bár ez alapvetően dekorációs célokat szolgál, a hangelnyelésből is kiveszi a részét. A folyosón található komplex geometriai formák és az élénk színek abban is segítséget nyújtanak, hogy az ügyfelek és az alkalmazottak orientálódni tudjanak a térben, hiszen az egyes funkciókhoz egyedi külső megjelenési formák társulnak. További érdekességet jelentenek a többszínű lámpaburák, amelyek a mennyezetről ereszkednek alá. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

SOCIAL BOX