Romlott a hazai cégek fizetőképessége

A világ vezető hitelbiztosítójaként a Coface 2005 óta negyedévente készít elemzést az aktuális fizetésképtelenségi helyzetről Magyarországon. A társaság által alkotott fizetésképtelenségi mutató cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását, a magyarországi bejegyzéssel működő vállalkozások számához viszonyítva. A Coface az idén első alkalommal készítette el a közép-kelet-európai régió egészét vizsgáló tanulmányát, […]

A világ vezető hitelbiztosítójaként a Coface 2005 óta negyedévente készít elemzést az aktuális fizetésképtelenségi helyzetről Magyarországon. A társaság által alkotott fizetésképtelenségi mutató cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását, a magyarországi bejegyzéssel működő vállalkozások számához viszonyítva. A Coface az idén első alkalommal készítette el a közép-kelet-európai régió egészét vizsgáló tanulmányát, amely az aktuális helyzeten túl a gazdasági válság hatásait is vizsgálja a régióban.
   
Az elemzésből kiderül: a gazdasági válság még mindig erős hatással van a közép-európai országokra. A régiós államokban működő gazdasági társaságokat jellemző fizetésképtelenségi mutató tavaly emelkedett, összességében pedig 3,5 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma – állítják a szakértők a Coface legfrissebb elemzésében. A korábbinál rosszabb eredményért elsősorban Bulgária és Horvátország adatai felelősek, mindkét országban számottevően nőtt a csődök száma, a vizsgált régióban pedig csak Észtországban, Lettországban és Ukrajnában tapasztalt pozitív változást a Coface. A kedvezőtlen régiós tendenciát jelzi, hogy 2009-hez képest a csődök száma 2012-ben 38,7 százalékkal emelkedett.
   
Az elemzés megállapítja, hogy Magyarországon a fizetésképtelenségi adatok a régiós viszonyoknak megfelelően szintén kedvezőtlen gazdasági környezetre utalnak. Jól tükrözi a helyzetet, hogy tavaly mindössze három ágazatnak sikerült javuló fizetésképtelenségi arányt elérnie. Meglepetés, hogy az acél- és fémipar – amely a Coface szerint világszerte magas kockázattal működik – fizetésképtelenségi aránya 19 százalékkal javult Magyarországon. Az acél- és fémipar után a hagyományosan jól teljesítő vegyipar és textilipar következik, előbbi ágazatban a fizetésképtelenségi arány 13,8, utóbbiban 11 százalékkal csökkent. A Coface elemzéséből az is kiderül, hogy a legjelentősebb 2012-es magyarországi csőd a Malévhoz fűződik.
   
A közép-európai régióban a fizetésképtelenségi kockázatok szempontjából tavaly az építőipar volt a legrosszabb helyzetben. A szektor szereplőinek talpra állását ugyanis a kormányzati megszorító csomagok és a beruházások hiánya egyaránt gátolja. A munkanélküliség és a háztartási kiadások csökkenése miatt az építőiparhoz hasonlóan kedvezőtlen helyzetben van a nagykereskedelmi szektor. A Coface szakértői a legstabilabb, azaz legkevésbé kockázatos ágazatok közé sorolták az informatikai, a telekommunikációs, az oktatási és az egészségügyi ágazatot. A Coface előrejelzése szerint a kilátások meglehetősen bizonytalanok, a kedvezőtlen gazdasági klíma miatt a legtöbb közép-európai országban várhatóan romlani fog a helyzet a fizetőképesség szempontjából, bár lehetnek kivételek, például Lettország.
   
Magyarországra vonatkozóan a Coface szakértői úgy látják, hogy a kormány elkötelezett a bejelentett államháztartási hiány tartása és a befektetői bizalom helyreállítása érdekében, további megszorító intézkedések sem zárhatóak ki. Fennáll a veszélye annak, hogy a szigorú hitelezési feltételek és a bizonytalan gazdasági környezet együttesen tartósan gyenge belföldi keresletet eredményez. Mind az európai, mind az amerikai gazdaságot túl ingatagnak látják a Coface szakértői ahhoz, hogy a magyar gazdaságnak lendületet adjanak. Összességében viszonylag törékeny a magyar gazdaság helyzete, így nem lehet kizárni, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma 2013-ban növekedni fog. A Coface csoport, a világ vezető hitelbiztosítója 2012-ben 1,57 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el, 4600 alkalmazottja nyújtott különböző szolgáltatásokat a világ 66 országában.

SOCIAL BOX