Így néz ki egy mexikói temetkezési vállalat!

A tervezők fejében furcsa gondolatok kavarogtak előzetesen, hiszen különös érzés belegondolni, hogy az épület fő témája a halál, ezért olyan szavak társulnak hozzá, mint a határok, az átmenet, az időlegesség és az örökkévalóság. Ráadásul ezeket a fogalmakat valahogy tárgyiasítani kell, amelyeket az elkészülő objektumnak kell kifejeznie, ahol a ravatalozó az irodablokk mellett központi szerepet kap. […]

A tervezők fejében furcsa gondolatok kavarogtak előzetesen, hiszen különös érzés belegondolni, hogy az épület fő témája a halál, ezért olyan szavak társulnak hozzá, mint a határok, az átmenet, az időlegesség és az örökkévalóság. Ráadásul ezeket a fogalmakat valahogy tárgyiasítani kell, amelyeket az elkészülő objektumnak kell kifejeznie, ahol a ravatalozó az irodablokk mellett központi szerepet kap. A halált természetesen lehetetlen pontosan meghatározni és folyamatában ábrázolni, a különböző kultúrák más és más utakon és szemlélettel közelítik meg a témát, de mindenhol a mély együttérzés és tisztelet, a kétségbeesés és a félelem a meghatározó érzések. Mexikóban a temetés mindezeket a különös érzéseket felülmúlva a legfontosabb társadalmi események egyike, így különösen alapos tervezést igényelt a projekt.

A Tatiana Bilbao vezetette tervezőcsapat abból indult ki, hogy az épületben a béke és a csend atmoszféráját kell megteremteni, ahol intim légkörben a hozzátartozók magányosan elidőzhetnek, kifejezhetik fájdalmukat. Másrészt pedig egy olyan közösségi helyként is kell szolgálnia az intézménynek, ahol összejöhetnek a rokonok és a barátok. E kettős cél érdekében különválasztották a közösségi helyet a ravatalozótól, és a kertet úgy alakították ki, mint a ravatalozó kiterjesztését a szabadba. Vagyis ez is egyfajta szimbólum, hiszen a halott kiszabadulva a zárt térből az örökkévaló világgal egyesülhet.

Az épületnek mindemellett két fő funkciója van: egyrészt előkészítik a holtakat, hogy elfoglalhassák majd végső nyughelyüket, másrészt, hogy végső búcsút vehessenek a hozzátartozók és rokonok. Az épület két emelete tehát ezen funkciók szerint van berendezve. Az alagsorban készítik fel a halottakat az örökkévalóságra, míg az utcaszinten található a közösségi tér, valamint az irodák, a kávézó, a virágbolt, a pihenőszobák stb. 


 


 


 


 

fotók: Iwan Baan

SOCIAL BOX