Keveset kapunk a pénzünkért

A legfrissebb jegybanki statisztika szerint áprilisban történelmi mélypontra esett a lekötött betétek után fizetett kamat. A közölt 4,28 százalék közel 50 bázisponttal alacsonyabb a márciusinál, és ennél alacsonyabbra még nem volt példa. Ennek fényében nem is csoda, hogy a vizsgált hónapban közel 120 milliárd forintot vettek ki a háztartások a betéteikből. Az áprilisban elhelyezett összegek […]

A legfrissebb jegybanki statisztika szerint áprilisban történelmi mélypontra esett a lekötött betétek után fizetett kamat. A közölt 4,28 százalék közel 50 bázisponttal alacsonyabb a márciusinál, és ennél alacsonyabbra még nem volt példa. Ennek fényében nem is csoda, hogy a vizsgált hónapban közel 120 milliárd forintot vettek ki a háztartások a betéteikből.
Az áprilisban elhelyezett összegek ezek után nem is túl meglepő, hogy csökkenést mutattak. A márciusi 953,7 milliárd forint után 938 milliárdot kötött le a bankokban a lakosság, ami az elmúlt év távlatában meglehetősen alacsony összegnek számít.

A bankközi kamatláb is lenyomja a betéti kamatokat

Április végére a 3 havi BUBOR is tovább csökkent, mégpedig a márciusi 4,9 százalékról 4,59-re. Tekintve az elhelyezett összegekre adott 4,28 százalékos kamatot, a kereskedelmi bankok olcsóbban juthatnak forráshoz a betétgyűjtéssel, mint a bankközi piacról. Csak épp az alacsony kamat miatt a lakosság nem nagyon “tolong” a betétekért.

Nem sokkal jobb a helyzet egyébként az euróbetétek esetében sem, hiszen az átlagos évesített kamatláb a márciusi 2,2 százalék után 1,96 százalékra mérséklődött, az elhelyezett összeg pedig 148,7 milliárd forint után 129 milliárdot tett ki.

Úgy tűnik, hogy az egyre több helyen elérhető lakossági állampapírok kiemelkedően magas kamata (a banki betétekhez képest) és a befektetési alapok szépen lassan elszívják a megtakarítókat a bankoktól.

Nem lesz itt még változás

A PSZÁF folyamatosan frissülő adatbázis alapján pedig a május sem hozott fordulatot, bár olyan momentum sem volt, mely ennek esélyt adna. A nagyobb kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek ugyanis vagy változatlanul hagyták a rendkívül alacsony kamatokat, vagy újabb kamatcsökkentést eszközöltek. Ráadásul igencsak megcsappant azon ajánlatok száma is, mellyel kimagasló kamatot lehetne elérni.

A bankok közül a CIB, Erste, K&H és Unicredit vágta vissza a fix, egyszerű kamatozású, éves lekötést lehetővé tevő betéti termékének kamatát, így lassan eljutunk odáig, hogy a 4 százalékos maximumkamat is kuriózumnak számít majd. Az euróbetétek esetében jelentősebb változás nem volt, egyedül a K&H csökkentette pár bázisponttal az ajánlatát.

A takarékszövetkezetek óvatosabban vágnak, hogy visszatekintünk az elmúlt hónapokra, így egyedül a Mohácsi és a Pannon Takaréknál vettünk észre változtatást, bár utóbbi esetében jelentősebbet. Míg május elején még 0,25 és 3,25 százalék között volt a termékkel elérhető kamat, jelenleg ez már “csak” 0,1 és 2,75 százalék között mozog.

Szokásunkhoz híven megnéztük a lakosság szempontjából legjobb ajánlattal rendelkező termékeket is, és változatlanul a takarékok kínálják a legmagasabb elérhető kamatokat. Májushoz hasonlóan most is a Szent Lőrinc-Ormánsági Takarékszövetkezet az, melynek termékével akár 11,3 százalékos hozam is elérhető. Őt követi a sorban a Gyulai Takarékszövetkezet, és a kamatcsökkentések eredményeként tapasztalható változások súlyosságát mutatja már az is, hogy az Eger és környéke Takarékszövetkezet a harmadik legjobb feltételt kínálja a megtakarítóknak a maga 8 százalékos kamatával.
 

SOCIAL BOX