Újabb gigaprojekt! Egy ikonikus erőmű lesz London legújabb szíve

A 15-27 emeletes acél- és üvegszerkezetből épülő tornyokban 253 apartman, irodák, éttermek, bár, tornaterem, uszoda és fürdő kap majd helyet. Grant Brooker, a Foster+Partners egyik vezetője is örömmel nyilatkozott: “nagyon elégedettek vagyunk, hogy megkaptuk az építési engedélyt. Nagy munkát végeztünk ügyfeleinkkel és jelentős támogatást kaptunk Lambeth vezetésétől is. Reményeink szerint sikerül átformálni ezt a fontos […]

A 15-27 emeletes acél- és üvegszerkezetből épülő tornyokban 253 apartman, irodák, éttermek, bár, tornaterem, uszoda és fürdő kap majd helyet. Grant Brooker, a Foster+Partners egyik vezetője is örömmel nyilatkozott: “nagyon elégedettek vagyunk, hogy megkaptuk az építési engedélyt. Nagy munkát végeztünk ügyfeleinkkel és jelentős támogatást kaptunk Lambeth vezetésétől is. Reményeink szerint sikerül átformálni ezt a fontos és látványos helyszínt egy vibráló folyóparti közösségé, amely etalonja lehet annak, hogyan is kell egy folyóparti negyedet megújítani.” Ráadásul ez csupán az egyik fejlesztés a Nine Elms projekt területén, amely egy 195 hektáros földsáv a Lambeth- és a Chelsea híd között a Temze folyó déli partján.

A 1,5 milliárd fontos Nine Elms projekt jelenleg a legnagyobb rehabilitációs terv Európában: többek között 16 ezer lakást és több mint 600 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területet foglal magában. Sean Ellis, a megaprojektet irányító St. James elnöke hozzátette: most abban szerencsés helyzetben vannak, hogy olyan fejlesztéseket irányítanak, amelyek nagy hatást fognak gyakorolni Londonra és a folyópartra. Ezt a felelősséget nagyon komolyan veszik, és elkötelezettek abban, hogy a világ legjobb építészeivel és tervezőivel dolgozzanak együtt, akik  segítségével világszínvonalú negyedet varázsolnak. A lakások 90 %-ának lesz saját erkélye csodálatos kilátással a folyóra és a Parlament Házaira. Mindemellett a St. James fokozottan ügyel arra, hogy a területen több igényes közösségi teret is kialakítsanak, amelyek valóban élő városi közeget hoznak létre. 

Az elmúlt 30 évben a Temze déli partja a világ egyik legjelentősebb fejlesztési területe volt, ahol a korábbi ipari övezetből vibráló, kulturális értékekkel kistafírozott városi desztináció épült olyan épületekkel és látványosságokkal, mint a London Eye vagy éppen a Nemzeti Filmszínház. A rehabilitáció most Vauxhall negyed felé halad tovább a Battersea Parkig, ennek elemei a Foster-féle toronyházak is. Vauxhall egyébként híres éjszakai életéről is, amely az új koncepcióba nagyszerűen illeszkedik.

A rehabilitációs terület kiemelkedő színfoltjai lehetnek az új amerikai nagykövetség, a New Covent Garden Market és az ikonikus Battersea Erőmű. Utóbbi esetében már jó néhány éve megfogalmazódtak a tervek, azonban a válság kissé elcsúsztatta a megvalósításukat. Most októberben azonban elkezdődnek a munkálatok. Az erőmű egyébként 1983 óta használaton kívül van, de most az újjáépítés után 3500 lakás, irodák, üzletek és park kap majd helyet a monumentális építményben. A három évig tartó átalakítások során többek között lebontják és újjáépítik a négy hatalmas kéményt is. A költségek elérik a 100 millió angol fontot is, amelynek eredményeként feltámad poraiból az erőmű.


 

 

SOCIAL BOX