Dinamikus növekedéssel büszkélkedhet a HuGBC

A HuGBC, a hazai környezetbarát építéssel foglalkozó Egyesület, mára Magyarország legdinamikusabban fejlődő építőipari közösségévé vált, mind a tagság összetételét, mind a szervezeti felépítését tekintve. E lendületes fejlődésnek köszönhetően, az év folyamán számos új taggal bővült az Egyesület, mely jelenleg 49 rendes és 4 társult tagot számlál. Mindez bizonyítja az Egyesület egyre növekvő elismerését és a […]

A HuGBC, a hazai környezetbarát építéssel foglalkozó Egyesület, mára Magyarország legdinamikusabban fejlődő építőipari közösségévé vált, mind a tagság összetételét, mind a szervezeti felépítését tekintve. E lendületes fejlődésnek köszönhetően, az év folyamán számos új taggal bővült az Egyesület, mely jelenleg 49 rendes és 4 társult tagot számlál. Mindez bizonyítja az Egyesület egyre növekvő elismerését és a szakma általi megbecsülését. Az új tagok az ingatlan és építőipari szektor legkülönbözőbb területeit képviselik, de mint közös nevező a környezettudatos gondolkodásmód berkein belül alkotnak.

Az Egyesület feladata, hogy oktatási, képzési, kutatási és fejlesztési programok szervezésével segítse a környezettudatos technikák fejlődését. Ennek jegyében az elmúlt évben a HuGBC számos szakmai rendezvényen képviseltette magát, nem egy rendezvény és konferencia szervezésében vállalt részt.  Megrendezte a „Város a fenntarthatóság felé” c. nemzetközi konferenciát neves hazai és külföldi szakemberek részvételével. Az Egyesület védnökségével indult el az Öko-logikus Építészet konferenciasorozat, melyet idén is nagy érdeklődés kísér. Mindemellett a Környezettudatos Kerekasztal rendezvény és Környezettudatos Építés A-tól Z-ig oktatássorozat is az Egyesület támogatásával és szervezésében valósulhatott meg.

A környezettudatos építészeti tervezés, a településtervezés és a kapcsolódó szakmai programok terén az Egyesület együttműködés kialakítására törekszik más hasonló tevékenységet végző szakmai érdekképviseleti, társadalmi és kormányzati szervekkel. E célkitűzést fémjelzi a Magyar Építész Kamarával kötött stratégiai együttműködés, valamint a Green Talk szakmai fórum, amelyet a RICS-szel közösen rendez meg.

Az Egyesület jelentős előrelépést tett a szakmai véleményezés területén is. E munka hatékonyságát és szakmai elismertségét jelzi, hogy közös gondolkodást tudott kialakítani a törvényalkotókkal és aktív tevékenységének eredményeképp megnőtt az Egyesület elérése az építőipar különböző szegmensein belül.

A World Green Building Council tagjaként az Egyesület intenzív kapcsolatot ápol a környező országok GBC szervezeteivel és részt vállal a nemzetközi hálózati munkában, a szervezet kapcsolati hálóján keresztül segíti a legkorszerűbb tudás közvetítését Magyarországra. A szervezet közvetlen brüsszeli képviseleten keresztül nem csupán a hazai, hanem az európai szintű jogszabályalkotásban és véleményezésben is jelentős szerepet vállal.

Az Egyesület idén nagy hangsúlyt fektet a széles körű társadalmi kommunikációra, valamint más civil szervezetekkel való összefogásra, a szakmai szervezetekkel történő szorosabb együttműködés kialakítására. Nagyköveti szerepet vállal a zöld építészet elterjedésében, annak érdekében, hogy a piac és a szakma is megismerje és alkalmazza ezt az innováció központú gondolkodást. Megújult honlapján folyamatosan tájékoztatást ad a szakmai rendezvényekről, a zöld építészet újdonságairól, a legújabb kezdeményezésekről.

Tisztújítás az Egyesületnél

Az új jelöléseknek köszönhetően módosult a vezetőség és a felügyelő bizottság összetétele, az elnöki posztot továbbra is Dr. Reith András, a HuGBC eddigi elnöke tölti be.

A HUGBC új tisztségviselői:

Alelnökök :  Barta Zsombor és Radványi Gábor
Radványi Gábor okleveles építészmérnök, aki 7 éve dolgozik az ingatlanfejlesztésben, emellett a HuGBC alapító tagja és már 4 éve vesz részt az elnökség munkájában.
Barta Zsombor az ERM Hungary vezető tanácsadója, a nemzetközi kapcsolatok területén tevékenykedik. 3 éve tagja az Egyesületnek, volt felügyelő bizottsági tag és elnökségi tag is. 1 éve alelnök.

Elnökségi tagok: Baross Pál, Beleznay Éva, Gyöngyösi Zsolt és Kiss Gábor
Baross Pál ingatlanfejlesztési szakértő, leköszönő alelnök.
Beleznay Éva okleveles építészmérnök, széleskörű közszférában szerzett tapasztalattal. A jogalkotási folyamatban tapasztalatával és szakértelmével segíti az elnökség munkáját.
Gyöngyösi Zsolt okleveles építőmérnök, pályája elején, mint beruházó mérnök dolgozott, később a magyar tulajdonú DVM group-hoz került, ahol volt építésvezető és projekt menedzser, az utóbbi 4 évben pedig a környezettudatos tanácsadással és épületminősítéssel foglalkozó osztályt vezeti.
Kiss Gábor okleveles építőmérnök, műszaki ellenőr, marketing szakos közgazdász. 7 éve az Armstrong álmennyezetek képviselője.

A Felügyelő Bizottság elnöke: Fábián László
Fábián László okleveles építészmérnök, 32 éves szakmai tapasztalattal. 26 éve dolgozik vállalkozóként, a Mérték Építészeti Stúdió egyik vezetője és tulajdonosa. A MÉK etikai bizottságának tagja, valamint BÉK küldött.

A Felügyelő Bizottság tagjai: Buzna Kristóf és Schmidt András
Buzna Kristóf mérnök, közgazdász. Épülethatékonysággal és gépészeti automatikával foglalkozik.
Schmidt András 4 évig volt az elnökség tagja. A Skanska szakembereként a zöld ingatlanfejlesztés és épületminősítési rendszerek területén rendelkezik tapasztalattal.

 

SOCIAL BOX