Megvannak a leginnovatívabbak

Az idén jubiláló TechShow-n (illetve angol nevének rövidítésével a HITS-en) összesen 21 új IT fejlesztés mutatkozott be a befektetőkből, hazai és nemzetközi szaktekintélyekből, illetve szakmai érdeklődőkből álló közönség előtt. Végül a Fitnect-3D Virtuális Tükör, az iParking, a Cubilog és a ShopDash projektek nyerték el a az idei HITS fődíjait. A fődíj egy beszélgetés Az újságírókból, […]

Az idén jubiláló TechShow-n (illetve angol nevének rövidítésével a HITS-en) összesen 21 új IT fejlesztés mutatkozott be a befektetőkből, hazai és nemzetközi szaktekintélyekből, illetve szakmai érdeklődőkből álló közönség előtt. Végül a Fitnect-3D Virtuális Tükör, az iParking, a Cubilog és a ShopDash projektek nyerték el a az idei HITS fődíjait.

A fődíj egy beszélgetés

Az újságírókból, befektetőkből, startup-tanácsadókból és IT szakemberekből álló zsűri a ShopDash fejlesztést díjazták. A győztes csapat a Szilícium-völgyi startup szcéna egyik igazi szupersztárjával beszélgethet 20 percet négyszemközt Skype-on.  A nem mindennapi beszélgetőtárs lehet akár Alexis Ohanian (Reddit, Hipmunk), Naval Ravikant (Angel List, Venture Hacks), Eric Ries (The Lean Startup, IMVU) vagy Mark Suster (GRP partners, This Week In Venture Capital) is.

A leginnovatívabb megoldást elismerő közönségdíjat az egy saját adatgyűjtő és összegző rendszert fejlesztő Cubilog csapata kapta. A jelenlévők az intelligens parkolási programot, az Iparkingot bemutató Szabó Sándornak ítélték a legjobb prezentációért járó díjat. A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíját a Fitnect-3D Virtuális Tükör érdemelte ki.

A jó példa

Az idei HITS a szakmai kiállítás mellett számos a szokványostól eltérő előadásnak és kerekasztal beszélgetésnek adott helyet. Ezek célja a jövő innovációs trendjeinek felvázolása mellett a cégépítés folyamatainak mélyebb elemzése volt. A kezdő IT vállalkozás számára unikális ismeretszerzési lehetőségen olyan már befutott startupok felsővezetői számoltak be tapasztalataikról, mint a Prezi.com, a LogMeIn és a Ustream. Emellett a számos parázs hangulatú vitán például a hazai befektetői körökben bevett üzleti gyakorlatot elemezték az iCatapult, Euroventures Capital X-Ventures és Startupdate vezetői úgy, hogy fejenként szigorúan 30 másodpercet kaptak előre nem egyeztetett kérdések megválaszolására.

Emellett a TechShow-n olyan nemzetközi nagyágyúk tartottak előadást a digitális forradalom legújabb vívmányairól, mint Jesse Russell. Az évtizedekig a K+F fellegváraként elismert Bell Labs egykori vezérigazgató-helyettese a vezeték nélküli technológiák lehetséges jövőjéről tartott prezentációt. Mellette Ali Sadri, az Intel 5G, valamint a WIFI-t várhatóan felváltó WiGig technológiai fejlesztésekért felelős igazgatója ismertette a következő évtized várható innovációs irányait.

“Ismét bebizonyosodott, hogy a TechShow mottója ténylegesen megállja a helyét: ma megismerkedhettünk a holnap technológiáival. Remélem, hogy minél több kiállítót hamarosan a nemzetközi piacon köszönthetünk” – mondta el Jakab Roland, a Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A legjobbakról

Cubilog – Intellisense Zrt. Saját adatgyűjtő és összegző rendszer, amelynek segítségével építőelemekből rakhatjuk össze a számunkra szükséges konfigurációt, és a rendszer automatikusan működni kezd. Számos iparág (pl. mezőgazdaság, olajipar, közlekedés) mellett otthoni automatizálási célokra is használható, de civil és ipari területeken is megoldást nyújthat.

Fitnect-3D Virtuális Tükör – Fitnect Interaktive Kft. A kiterjesztett valóságot használja ez a 3D virtuális tükör, amelynek használatával egy kijelző előtt állva nagyon rövid idő alatt próbálhatunk fel akár több száz ruhát, táskát vagy kiegészítőt. A felpróbált holmikat minden oldalról jól láthatjuk magunkon, mivel pontos 3 dimenziós másolataik az eredetinek. A próbáról fotó is készíthető, amelyet azonnal megoszthatunk ismerőseinkkel.

iParking – BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. Az alkalmazás jelentősen megkönnyíti a bevásárlóközpontokban az autós és gyalogos eligazodást. A megoldás egyszerre biztosít teljes körű parkolóhely nyilvántartást, valamint kül- és beltéri navigációt. A szabad parkolóhely elérése után gyalog navigál bennünket a rendszer, és könnyen a keresett üzlethez irányít. A vásárlás végeztével pedig visszavezet minket az autónkhoz akár a fizető automatát is útba ejtve.

ShopDash – Canecom Kft. Tabletekre fejlesztett kereskedelmi alkalmazás, ahol egy appen belül különböző áruházak, boltok kínálatából válogathatunk. A termék a katalógus alapú vásárlást gondolta újra mind az online, mind pedig a valós áruházakon belül. Az alkalmazásba bármelyik kereskedő vagy áruház feltöltheti aktuális termékportfólióját, katalógusát vagy különleges akcióit. Sőt, a nagyobb márkák egy saját brand alatt működő verziót is választhatnak.

A cikkben említett Prezi.com, illetve a LogMeIn irodáiról bővebben itt olvashat.

SOCIAL BOX