A kínai nagy fal választja ketté az irodát. Van még bár, házi oltár, borkóstolás

Végül is mire való egy dizájnstúdió, ha nem arra, hogy a saját irodájukat is ők tervezzék meg. Iparkodott is a helyi munkaerő, és az eredmény egy igazán eredeti, mégis visszafogott, komfortos, egyedülálló tér. Ahogy Ruud Belmans, a Pinkeye kreatív igazgatója kifejtette: „mi számos szakterülettel foglalkozó dizájnstúdió vagyunk, ahol különböző szakemberek – termékfejlesztők, grafikai tervezők, belsőépítészek, […]

Végül is mire való egy dizájnstúdió, ha nem arra, hogy a saját irodájukat is ők tervezzék meg. Iparkodott is a helyi munkaerő, és az eredmény egy igazán eredeti, mégis visszafogott, komfortos, egyedülálló tér. Ahogy Ruud Belmans, a Pinkeye kreatív igazgatója kifejtette: „mi számos szakterülettel foglalkozó dizájnstúdió vagyunk, ahol különböző szakemberek – termékfejlesztők, grafikai tervezők, belsőépítészek, értékesítők stb. – dolgoznak, a munkák rendkívül dinamikus, termékeink pedig sokszínűek és változatosak. Ezért olyan közösségi térre volt szükségünk, amely elősegíti az interakciót a különböző munkacsoportok között, miközben tudjuk szegmentálni is a teret, hogy egy kisebb projektcsapat vagy egy nagyobb létszámot megmozgató ötletbörze számára is hatékony és kényelmes munkaterület álljon rendelkezésre.”

A grafikai tervezők előzetesen több perspektívából is látványterveket készítettek a megbízott belsőépítész számára. Ezek a különböző megoldási lehetőségek később egymást erősítették, míg végül a mindenki számára megfelelő átfogó terv meg nem született. Vagyis maga a tervezés a teljes munkaszervezetet megmozgató brainstormingnak is beillett, amely nem éppen szokványos megoldás az új irodák kialakítási folyamatában. Persze a cég tevékenységi köre speciális megoldást kínált, amellyel éltek is.

A 600 négyzetméteres térben központi elemként tűnik fel az iroda tengelyében álló faburkolattal ellátott fal. Ez azonban nem megoszt, hanem inkább összeköt és polarizál, vagyis többféle tevékenységi körnek biztosít helyet. A fal egyfajta családias jelleget is kölcsönöz a nyitott térnek: egyik oldalán a munkatársak dolgoznak, miközben a másik oldalán kisebb-nagyobb helyiségek nyílnak, amelyek intimebb és szeparáltabb munkakörnyezetet is felkínálnak azoknak, akik éppen ezt igénylik. A falat megbontó félhold alakú nyílások a funkcionalitáson túl ellensúlyozzák a munkaállomások tömegét, így az egyensúly irányába terelik az összhatást. A nyitott teret egy 18 munkaállomást magába foglaló hosszú munkaasztal uralja, és hogy ne fulladjon unalomba ez a hatalmas bútordarab, különféle grafikai megoldásokkal oldották annak monotonitását.

De ne feledkezzünk meg a hófehér fenyőfaoszlopokról sem, amelyek szinte templomi pillérként hálózzák be a teret, mintha egyfajta szakrális jelleget kölcsönöznének. A faburkolatú térelválasztó fallal izgalmas kölcsönhatásban állnak, hiszen kiegészítik egymást, miközben önálló identitással is rendelkeznek – így biztosítva a munkatársak számára egy meglehetősen inspiratív teret a kreatív gondolatok számára. A mennyezeti lámpák fekete-fehér színkombinációja pedig szintén érdekes összhatást eredményez, úgy lebegnek a munkaasztal fölött, mint holmi ufók.

Két üvegajtókkal elválasztott helyet is kialakítottak, egyik a konferenciaterem, míg a másik egy dekoratívabb szoba, ahol a kreatívabb tevékenységeket végezhetik a kollégák. Utóbbi helyszínt egyfajta borkóstolóra hajazó bútorokkal töltötték meg, mintha szüreti mulatságra készülnének. Amúgy is a falba vágott félkör alakú nyílások úgy tűnnek fel, mintha egy présházba vagy egy boros pincébe vezetnének. Egy másik részt pedig kék függönyökkel lehet elfedni, amely az írható fehér falakat takarja el, ha éppen titkos ötleteket skiccelnének fel, és nem szeretnék, ha egy érkező kliens ezt meglátná. És persze ott van még a bár a bárpulttal és a bárszékekkel. A pult a 18 munkatársat befogadó hatalmas asztal meghosszabbított karjaként funkcionál, amely a már említett teret megosztó fal túloldalán folytatódik. A bárpult mögötti falon a három polcon úgy sorakoznak az üvegek, mintha egy oltárt formálnának. Itt aztán lehet adózni az ötletek istenének.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Frederik Vercruysse
 

SOCIAL BOX