Dzsungel a metropolisz szívében. Az irodisták papagájok és pálmafák közt dolgozhatnak+videó

Az MVRDV vezetésével egy nemzetközi csapat állt össze annak érdekében, hogy megnyerjenek egy építészeti tervpályázatot, amelynek célja: Jakarta egyik frekventált helyén egy zöld miniváros megteremtése. A holland építésziroda az amerikai Jerde, az ír ARUP és a helyi Wijaya Karya – Benhil Property partnerségében tette le az asztalra ezt a korszakalkotó tervet. Fantasztikus ötletnek tűnik első […]

Az MVRDV vezetésével egy nemzetközi csapat állt össze annak érdekében, hogy megnyerjenek egy építészeti tervpályázatot, amelynek célja: Jakarta egyik frekventált helyén egy zöld miniváros megteremtése. A holland építésziroda az amerikai Jerde, az ír ARUP és a helyi Wijaya Karya – Benhil Property partnerségében tette le az asztalra ezt a korszakalkotó tervet. Fantasztikus ötletnek tűnik első hallásra, aztán a második és harmadik pillanatban már simán visszatérünk a realitás talajára. Miért is ne, tehetjük fel a kérdést.

A Peruri 88 névre hallgató projekt egy 400 méter magas, 88 emeletes, és közel 360.000 m2-nyi különleges felhőkarcoló, amely lakó-, iroda- és kereskedelmi funkciót egyaránt tartalmaz. A legkülönbözőbb típusú lakások és irodák találhatók meg a projektben, de van itt mozi, panorámaliftekkel megközelíthető amfiteátrum, sőt, a helyi lakosság vallási igényeire reflektálva mecset is. Az MVRD már korábban is jó néhány extrém ötlettel állt elő, és többet közülük meg is valósított. Elég ha csak a Gangnam Style őshazájában megújított extrém miniplázára vagy az egyik holland városba tervezett Pig Cityre gondolunk. Egyébként is régi vágyuk, hogy egy vertikális várost építsenek, amelyben a magas életminőség párosul a fenntarthatóság követelményeivel.

Ahogy Winy Maas, az MVRDV alapítója fogalmazott: „a Peruri 88 egy új, közösségi, zöld miniváros prototípusa lehet, amely a fejlődő  Jakarta emlékművének is tekinthető, mint egy modern ikonikus épület.” Mindeközben a projekt illeszkedik Jakarta már meglévő városi szövetéhez is. A Peruri 88 kielégítené a város igényét a több zöld területre, miközben a kevés hely miatt több és több funkciót kell viszonylag kis területre bezsúfolni – ennek érdekében pedig csakis felfelé vezet az út. Hiszen Ázsiában a hatalmas népsűrűségnek és a hihetetlen mértékben növekvő metropoliszoknak köszönhetően egyre nagyobb az igény toronyházak és felhőkarcolók építésére, amelyekben lehetőleg minél több funkciót alakítanak ki. Így ezek a monstrumok egyszerre lakóépületek, plázák, irodaházak és hotelek. Ráadásul a holland építésziroda simán átérezheti a szűkös tér korlátozó hatásait, hiszen Hollandiában is viszonylag kis területen nagyszámú népesség él.

Az épületstruktúra talapzata maga a kereskedelmi központ, amely 7 szintet venne igénybe. Erre kerülne a négy torony, amelyeket hídszerűen emeletek kötnének össze, ez is fokozza a komplexum kissé kaotikus sziluettjét, és valóban úgy tűnhet számunkra, mint egy orbitális máglyarakás. Viszont mindez roppant eredeti formavilágot is teremtene, hiszen az egyhangú kubusok, amelyek szerte a nagyvilágban épülnek, már kissé unalmas struktúrákkal töltik meg az eget. A miniváros kereskedelmi komplexumát a Jerde tervezte, és központi eleme természetesen egy bevásárlóközpont. Mozgólépcsők hálózata kötné össze a kereskedelmi egységeket a komplexum különböző épületeiben kialakítandó parkokkal.

Mint a tervezők elmondták, reflektálni akartak arra, hogy Jakarta Java szigetén helyezkedik el. Így olyan díszletek között vásárolhatnának a helyiek, amelyek a buja őserdőt és az óceánt jelenítenék meg, vagyis Java természetes környezetét imitálnák. A komplexum legfelső tornya pedig a 44. emelettől a 86. emeletig magasodó luxushotel lenne, amelynek tetején természetesen panorámás étterem és kilátó kapna helyet. Az egyes blokkokat teraszok, kertek és úszómedencék fednék le, de építenének játszótereket, fürdőket és éttermeket is. Ezek a közösségi terek egyfajta dzsungel benyomását keltik, hiszen helyi fákat és növényeket telepítenének a teraszokra és a terekre, amelyek fantasztikus természetes közeget biztosítanának, miközben a magas fák plusz árnyékot nyújthatnának.

 

SOCIAL BOX