A Distinction Rákóczi téri loftirodájában jártunk. Francia buldog, oázis, kibertér.

A Nagykörúton a Rákóczi térnél egy igazi – kb. 250 m2-es – loftirodában rendezkedett be a Distinction Kft. A cég hamisítatlan hazai startup-vállalkozás, amely egy gellérthegyi kis lakásban kezdte el pályafutását, és decemberben költöztek be egy századfordulós épület hátsó szárnyában kialakított loftirodába. A Distinction különböző mobilalkalmazásokat fejleszt (pl. Coctail Flow, Weather Flow, AppFlow), amelyekkel már […]

A Nagykörúton a Rákóczi térnél egy igazi – kb. 250 m2-es – loftirodában rendezkedett be a Distinction Kft. A cég hamisítatlan hazai startup-vállalkozás, amely egy gellérthegyi kis lakásban kezdte el pályafutását, és decemberben költöztek be egy századfordulós épület hátsó szárnyában kialakított loftirodába. A Distinction különböző mobilalkalmazásokat fejleszt (pl. Coctail Flow, Weather Flow, AppFlow), amelyekkel már a nemzetközi piacon is jelen vannak, és többek között olyan partnerekkel rendelkeznek, mint a Red Bull, a Nokia vagy éppen az Audi. Ha meghalljuk azt a szót, hogy startup, mindig lendületes, fiatalos hangulatra asszociálunk, ahol Y-generációs, szabadelvű, mobilis, nyitott fiatalemberekre bukkanhatunk. Ezúttal sem történt ez másként.

De kezdjük az elején! Már a lokáció is egyedi, hiszen a Distinction a LOFFICE közösségi irodahálózat Salétrom Office fantázianévre hallgató loftjában rendezkedett be. Miután belépünk a  régi patinás bérházba, oázisként ragyog a belváros közepén egy kis kert, ahonnan nyílik a Distinction cégközpontja is. A legalább hat méteres belmagasságú térben a nyers és divatos indusztriális fílinget, az antikolt téglafalakat megspékelték egy különleges fémhíddal. Csizmadia Zsolt és Paládi Kovács Ádám nevéhez fűződő híd egyébként nem csak önkényes művészeti alkotás és performansz, hanem a tárgyalónak berendezett kisebb galériába vezeti a látogatót. Az iroda L-alakú, nyitott teret formál, amelyben a hatalmas belmagasság lehetővé tette, hogy emeleti részt is kialakítsanak. Mint Csizmadia fogalmazott egy interjúban: „Adott egy felújított L alakú tér két különálló galériaszinttel. Két lépcsőt a két galéria megközelítéséhez nem lehetett beépíteni, mert nem fért el, így egy lépcső és egy a középső nyitott teret áthidaló gyaloghíd volt a megoldás.”

Az irodalátogató nincs könnyű helyzetben, hiszen amint belépünk az egyterű helyiségbe, rögtön számos impulzus ér minket, számtalan apró kis installáció, vicces használati tárgy jelenik meg, szinte behálózza a falakat és a kisebb-nagyobb tereket a színes és egyedi dizájngyűjtemény. Debelyácskó Zsófia office manager elmondta, hogy a Distinction 2012 decemberében költözött az új irodába, de közel fél éves folyamatról beszélhetünk, amíg a legapróbb lakberendezési elemek és tárgyak is a helyére kerültek. Zsófia előzetesen két lakberendezési tervet prezentált a 12 fős kollektívának: az egyik egy művészibb, szürreálisabb belső teret formált volna, míg a másik egy letisztultabb, egzaktabb, lendületesebb miliőt célzott meg. A kollégák az utóbbi mellett döntöttek.

A költözés oka az volt, hogy a növekedéssel együttjáró bővülő csapat miatt tágasabb, szellősebb irodát kerestek, ahol a játékos, vicces hangulat dominál, hiszen fontos számukra a szabadelvű légkör, a kötetlen terek. Sokszor például babzsákokban ülve tesztelnek programokat, vagyis a mobilalkalmazások fejlesztése a fejlesztőktől is rugalmasságot és mobilitást igényel. Többek között minden délután csocsóbajnokságot rendeznek, máskor pedig FIFA football bajnokságot szerveznek. Nagyon érdekes jellemzője a munkastílusnak az is, hogy miközben számos tér nyílik a kommunikációra és az interakcióra, a programozás az elmélyültebb, kreatívabb munkavégzést igényli. Ennek érdekében egyfajta csendes órák-rendszert vezettek be, vagyis naponta két alkalommal – 10-12 és 14-16 óra között – megszakítják az intenzív interakciót, és mindenki a munkájára koncentrál – ekkor alapszabályként egyáltalán nem kommunikálnak egymással. Persze ha valami sürgős dolog közbejön, akkor ki lehet lépni az „IFI”-ből, vagyis az interaction free interval-ból.

Ha belépünk az irodába, rögtön egy kék repülőgépmodell lebeg a fejünk fölött. Bal oldalt a nyers téglafalat egy színes bicikli installáció tölti meg, amelynek első kereke egy órát szimbolizál. Balra a már-már elengedhetetlen csocsóasztal található babzsákok, szófa és egy popcorn-gép társaságában. Az L-alakzat hosszabb szára jeleníti meg a munkateret, amelynek a végén egy high-tech bár „felügyeli” a kollégákat. Ha pedig friss levegőre vágyunk, akkor kiléphetünk a saját használatú kertbe, amely a KertGuru munkáját dicséri. A látvány lenyűgöző, hiszen egy tűzfalakkal körbezárt zöld pázsit és virágoskert tárul fel, ahol igény szerint dolgozni is lehet. Van még itt napernyő, kerti bútorok, vagyis egy igazi oázisba csöppenünk a „nyóckerben”.

No de térjünk vissza a mi kis loftunkba! A pozitív hangulatot az otthonos és fiatalos belsőépítészeti megoldások mellett az üde, zöld növények dobják fel, és a vegetáció sem ad hoc jelleggel érkezett az irodába, hiszen egy profi szakértőt, Pencz Balázst (Ginkó Kertészeti Bt.) kérték fel a növényvilág kialakítására. Kapaszkodjunk fel most a lépcsőn! Miközben caplatunk felfelé, jobb oldalt a falon egy hatalmas scrabble bontakozik ki, ahol olyan szavakat olvashatunk többek között, mint „believe”, „impossible”, „distinction”, „creative” vagy éppen „limitless”. Ezt szeretjük, ezt a megalkuvás nélküli lendületet, optimizmust, tehetséget, amire oly nagy szükség van errefelé. És ha ilyen munkahelyeken járunk, akkor minket is beoltanak az optimizmus szérumával.

Ahogy felérünk a lépcsősoron, szemben található egy közösségi tér írható táblával, kényelmes ülőgarnitúrával. Itt lehet ötletelni, megbeszélni, informálisan értekezni, vagy bármilyen verbális és fizikai tevékenységet folytatni, ami előrevisz. Balra a kitáguló tér a földszinthez hasonlóan a munkaállomásokat rejti. A munkateret és a közösségi teret egy színes dobozok alkotta polcrendszer választja el, a falakon madárinstallációk. A tér közepén pedig Pablo, a francia buldog heverész az árnyékban. Ő egyébként nem a lakberendezés része, hanem az egyik ügyvezető személyi testőre. És most jöjjön a már emlegetett híd, amelyen átkelve a magasban lebegő tárgyalóba érkezünk, ahol egy hatalmas poszter uralja a teret. A Szabadság hidat ábrázoló művészi fotó Rizsavi Tamás munkája. A tárgyalóban és más helyeken is az asztalokat a ClassHome Eiffel fantázianévre hallgató dizájnszékei veszik körbe. Lábunk alatt pedig műfű oldja a feszültséget, bár szerintünk az ki van zárva.

Ismét áthaladunk a hídon, le a lépcsőn, és egy utolsó pillantást vetünk az irodára. Úgy tűnik, hogy minden a helyén van, a mértékkel és az ízléssel sincs semmi gond, az egyedi dizájntárgyak igazi szürreális felüdülés e meglehetősen földhözragadt világban. Az egyterű irodában az ügyes megoldásokkal osztott terek nagyszerűen kiegészítik egymást, a különböző funkciók jól megférnek anélkül, hogy egymás babérjaira törnének, szóval harmonikus, lendületes, vicces és olyan ipszilonos a Distinction Kft. új főhadiszállása.
 

SOCIAL BOX