Ezek lesznek a jövő csodálatos irodái! Hiperszuper képek

A milánói Salone Internazionale del Mobile arra kérte fel Jean Nouvelt, hogy úgy vázolja fel a jövő irodáit, hogy eközben reflektál és dokumentálja is egyben az elmúlt évek változásait az élet és a munkaterek tekintetében. A kiállítás interpretációja szerint Nouvel az „office for living” projekt keretében felszabadítja a munkatereket, amelyek így a városi szegregáció és […]

A milánói Salone Internazionale del Mobile arra kérte fel Jean Nouvelt, hogy úgy vázolja fel a jövő irodáit, hogy eközben reflektál és dokumentálja is egyben az elmúlt évek változásait az élet és a munkaterek tekintetében. A kiállítás interpretációja szerint Nouvel az „office for living” projekt keretében felszabadítja a munkatereket, amelyek így a városi szegregáció és elkülönülés szöges ellentéteiként mutatják be a modern munkahelyeket. A célok megvalósítása során visszautasítja a klónozott, zárt tereket és a sorozatgyártások unalmas ismétlődéseit, miközben a kohézió adta formákat előtérbe helyezi, amelyek jobban szolgálják a jövő munkahelyeit. „30 vagy 40 év múlva döbbenten fogjuk látni, hogy a mai irodák mennyire élhetetlen tereket formálnak. Groteszk klónok, sztenderd megoldások, totalitarizmus” – osztja meg velünk Nouvel lesújtó véleményét.


 

Ez a koncepció az „öröm az élő irodában” elvre épül, miközben Nouvel új anyagokat és technológiákat fedez fel, amelyekkel a kreatív, komfortos, hatásos, felhasználóbarát és ökologikus környezetet ötvözi a „kis örömökkel”, mint a fény szabályozása, a munkaállomások elhelyezése, a személyesség és az egyedi nézőpontok kifejezése a bútorokon és a tárgyakon keresztül. Nouvel hisz abban, hogy meg kell tanulnunk úgy élni az irodánkban, ahogy otthon is élünk. Különösen fontos ez azóta, amióta szinte több időt töltünk el a munkahelyünkön, mint a lakásunkban.

A bemutatott irodabelsők különböző munkakörnyezetre reflektálnak, amelyek a legkülönfélébbek lehetnek a tradicionális irodáktól kezdve az otthoni munkavégzésig, hiszen ma már nem csak a felhőkarcolókban zajlik a munka, hanem dolgozhatunk saját lakásunkban, vagy éppen átalakított raktárakban is. A kiállítás 5 teljesen egyedi irodabelsőt vázol fel, mint lehetséges munkateret. Az első a klasszikus lakás, amely teljesen át van alakítva munkahellyé egy ultramodern stílusban. Ez a tér abszolút humánus, sokkal felhasználóbarátabb és kellemesebb, mint egy sztenderdizált iroda. Ez is egy jó példa arra, hogyan lehet személyessé tenni egy munkateret, amely a komfortosságra és a biztonságérzetre apellál. 

A második példázat egy nyitott irodát mutat be, amely logikailag és strukturálisan is szabad és mobilis formát jelenít meg. Ezt a hatalmas teret a csúszó falak, az összecsukható ajtók, az igényesen elhelyezett világítótestek, a mozgatható árnyékolók jellemeznek, amelyek segítségével a tér atmoszféráját, hangulatát könnyen lehet változtatni, valamint az irodát szegmentálni lehet kisebb terek kialakításával vagy egybenyitásával. Vagyis a cég és az alkalmazott speciális igényeire lehet szabni a munkateret, amely lehet akár egy pillanatnyi szükséglet, de lehet hosszabb távú igény is. 

A harmadik szcenárió egy átalakított raktárat mutat be, ahol úgy optimalizálták a teret, hogy eközben a nagy méretek nagyszerűen harmonizálnak a kisebb és intimebb terekkel. Ezek az újjávarázsolt raktárak szinte már lakásoknak is beillenek, hiszen olyan személyes tárgyak és egyedi darabok töltik meg a fémek uralta struktúrákat, amelyek valódi megoldásokat jelentenek arra: hogyan is őrizzük meg a high-tech világban elszemélytelenedő társadalom személyességét. 

A negyedik irodában a heterogenitás a kulcselem, vagyis a legkülönbözőbb mozgatható és kinézetű formákat lehet variálni az igények szerint. A polcokat és az ülőalkalmatosságokat egyaránt szabadon lehet párosítani, így mindig a felmerülő szükségletek kielégítése lehet a cél, vagyis az iroda belsőépítészeti megoldásai rögtön reflektálhatnak a felmerülő igényekre. Itt a legkülönfélébb anyagokat gyűjtötték össze az alumíniumtól kezdve egészen a plexiüvegig. De a variációk végtelensége egyben egyediségüket is biztosítják, vagyis ez esetben sem beszélhetünk uniformizált formavilágról. 

Az utolsó irodamegoldás pedig egy laboratóriumot mutat be, ahol a világítástechnika variációs lehetőségei válnak láthatóvá, vagyis hogyan alakíthatja a teret a fény, hogyan lehet a különböző világítási technikákkal az iroda atmoszféráját, hangulatát és funkcionalitását befolyásolni, illetve meghatározni. 

Nouvel szerint az építész feladata, hogy interpretálja korának technikai, kulturális és társadalmi változásait abban a térben, amelyben élünk és dolgozunk, miközben poétikus módon kifejezi az emberiség küldetését a szabadság eszméjének megvalósítására. Bár a projekt alapján úgy tűnik, hogy a szabadsághoz rengeteg pénz is kell.    


                   


SOCIAL BOX