San Francisco szívét zöldre festik. Így épül a csodaváros

A legzöldebb San Francisco egy olyan gőzerővel fejlődő metropolisz Kaliforniában, amely jelenleg a külvárosokkal együtt több mint 7 millió ember otthona, ráadásul a világ egyik legzöldebb városának tartják. Így például a World Green Building Council (WGBC) a legjobb környezettudatos gyakorlatokat megvalósító Best Green Building Policy díját 2012-ben San Francisco-nak adományozta. Az Economic Intelligence Unit 2011-es […]

A legzöldebb

San Francisco egy olyan gőzerővel fejlődő metropolisz Kaliforniában, amely jelenleg a külvárosokkal együtt több mint 7 millió ember otthona, ráadásul a világ egyik legzöldebb városának tartják. Így például a World Green Building Council (WGBC) a legjobb környezettudatos gyakorlatokat megvalósító Best Green Building Policy díját 2012-ben San Francisco-nak adományozta. Az Economic Intelligence Unit 2011-es közvélemény-kutatása szerint San Francisco a legzöldebb észak-amerikai város, megelőzve Vancouvert és New Yorkot. 2011-ben LEED Gold bizonyítványt kapott a nemzetközi repülőtere, az Egyesült Államok légi kikötői között elsőként. De roppant egyedi épületnek tűnik az új Kaliforniai Tudományos Akadémia is, amely hatalmas zöldtetővel rendelkezik.

A városban jelenleg a hulladék mindössze 20 százaléka kerül a lerakóba, és a tervek szerint 2020-ban a lerakott hulladék nagyságrendje várhatóan a nullához konvergál. A szelektált szerves hulladék ugyanis komposztáló üzembe kerül, ahol azt a feldolgozást követően mezőgazdasági területeken és a szőlőkben terítik szét. Emellett a még javítható, felújítható dolgokat a ruháktól a bútorokig újrahasznosítják. San Franciscóban több ilyen javító központ is üzemel, ahol munkanélkülieket foglalkoztatnak, így a program egyszerre csökkenti a hulladékot és a szegénységet. 2009-ben pedig programot indítottak a célból, hogy a helyi taxik egyre nagyobb hányada működjön alternatív üzemanyaggal, ennek eredményeként 2012-ben csaknem 12 millió liter benzinnel kevesebbet használtak fel. És még számtalan eredményt és statisztikát lehetne sorolni.

Az irodaházak is zöldek

A város az irodaházak piacán is meglehetősen különleges státusszal rendelkezik, hiszen 2012-ben adták át Észak-Amerika legzöldebb irodaházát: a Public Utilities Commision Building-et (SFPUC), amely a maga nemében egyedülálló technológiával dicsekedhet, és elnyerte a LEED Platinum minősítést. A 13 emeletes épület a szükséges energiának kevesebb mint 32 %-át használja fel, valamint a vízfogyasztás 60 %-át takarítja meg. Mindez egy különleges vízkezelési rendszernek, a Living Machine-nak köszönhető, amelyen keresztül naponta 5.000 tonna víz halad át. A rendszer ezen kívül rendelkezik egy esővizet összegyűjtő medencével, amely évente 250.000 liter öntözésre szánt vizet raktároz. Az épület számára szükséges energiát döntően a közeli vízerőmű szállítja, amely integrálódik egy hibrid napenergiát termelő rendszerbe.

San Franciscóban egyébként 2012-től minden 2300 nm-nél nagyobb és 22,8 méternél magasabb középületnek LEED Gold minősítést kell szereznie. A Green Building Ordinance új építésű és felújított épületekre egyaránt vonatkozik, és kötelezővé teszi a megújuló energiaforrások hasznosítását. Az arany fokozat biztosítja a fokozott energia- és vízhatékonyságot, a megfelelő hulladékgazdálkodást, az alternatív közlekedési módok alkalmazását és az egészséges környezet kialakítását az épület használói számára.


Ökokerületek

A metropolisz polgármesteri hivatalának tervezési osztálya nemrég kidolgozta a  Fenntarthatósági Fejlesztési Programot, amely Kalifornia fenntarthatósági irányelveivel összhangban fejleszti a belváros tengelyét. Ennek alapján csökkenteni szeretnék a vízhasználatot és a hulladék mennyiségét, valamint az energiaforrásokkal történő takarékos bánásmódot közösségi szintre szeretnék emelni. A célok megvalósítása érdekében ún. Ökokerület néven egy programot hoztak létre, amelyben az ingatlantulajdonosok, a lakók és a vállalkozások a szomszédos területekkel együttműködve indítanak el és fejlesztenek fenntarthatósági projekteket.

Az Ökokerület alapvetően egy közösség által irányított fejlesztés, amely a fenntarthatósági elvek gyorsabb megvalósítását teheti lehetővé, miközben a helyi identitást és a lokálpatriotizmust is erősíti. Az Ökokerület szinte már mozgalomnak tekinthető Amerikában, hiszen Austinban, Bostonban, Seattle-ben, Washington DC-ben és Portlandban számos ilyen típusú fejlesztés zajlik jelenleg is. San Franciscóban már hasznosítani tudják az eddig elért eredményeket fókuszálva a holisztikus szemléletre, amely a szomszédos területek környezettudatos fejlesztéseit egységes egészként kezeli.

Központi Folyosó

San Franciscóban a kialakítandó ökokerületek négy típusát azonosították: üres telkek, a spontán, nem tudatos városfejlesztés során kialakult területek, a szomszédos negyedek és az ipari övezetek. Az ökokerületeknek van egy fejlesztési térképe is, amely meghatározza a kereteket, a közösségi és kormányzati lehetőségeket, a pénzügyi struktúrát satöbbi satöbbi. Azonban az általános keretterven belül minden ökokerületnek van egy egyedi útmutatója is, amely a konkrét teendőket tartalmazza a fejlesztéseket illetően. Az első ökokerületek az ún. Központi Folyosón lesznek kialakítva, amely a spontán fejlődő területtípusba tartozik. Jelenleg az egész környék újratervezése zajlik, amelyet elősegít majd az új földalatti is.

Laura Tam, az önkormányzat fenntarthatósági osztályának vezetője szerint az ökokerület stratégiája változatos lehetőségeket biztosít mind a köz, mind a magánbefektetések számára, és ezek a környezettudatos fejlesztések a szomszédos területekre is jótékony hatással lesznek majd. Az ökokerület-program a város alapvető környezetvédelmi céljaival találkozik, amelyek az üvegházhatás csökkentésére, a hulladék 100 %-os újrahasznosítására, a vízhasználat hatékonyabbá tételére, valamint a megújuló energiafelhasználásra vonatkoznak. A program előnyei közé tartozik, hogy a források összeadódnak az energia- és vízrendszerekbe való beruházások során, és a magántulajdonosok befektetései – a szomszédos városnegyedeket is beleértve – egy átfogó szemlélet alapján valósulnak meg. A Központi Folyosó fejlesztése során például egységes csapadékvíz gyűjtési rendszert szeretnének kiépíteni az összes már meglévő és még építésre váró épületet bekapcsolva.


 


 

SOCIAL BOX