Íme a Google legújabb csodairodája. Igazi Kánaán

A Google világhódító útját jól jelzi, hogy mikor 11 éve megnyitották a cég első torontói irodáját, akkor a munkaszervezet létszáma egy „telefonfülke” méretéhez igazodott, míg most 400 alkalmazottat kellett elhelyezni a HOK által tervezett új főhadiszálláson – mondja Chris O’Neill, a Google Canada ügyvezető igazgatója. Az öt szinten kialakított közel 8000 m2-nyi iroda a Richmond […]

A Google világhódító útját jól jelzi, hogy mikor 11 éve megnyitották a cég első torontói irodáját, akkor a munkaszervezet létszáma egy „telefonfülke” méretéhez igazodott, míg most 400 alkalmazottat kellett elhelyezni a HOK által tervezett új főhadiszálláson – mondja Chris O’Neill, a Google Canada ügyvezető igazgatója. Az öt szinten kialakított közel 8000 m2-nyi iroda a Richmond utcában található, és szokás szerint a már világszerte elterjedt Google-iroda stílusjegyeit viseli magán, vagyis minden extravagáns és különleges. A nagy nyitott terek, a számtalan közösségi tér és rekreációs eszköz, az ötletes, színes és formagazdagságban „tobzódó” belsőépítészeti megoldások és a mindent átható Y-generációs lendület már-már közhelyeknek számítanak. Az egyediséget az is fokozza, hogy az új iroda kialakítása előtt körkérdést intéztek az alkalmazottakhoz: kinek mi a sóhaja, titkos vágya, álmai netovábbja. Számtalan különleges dolgot felsorolhatnánk, most íme néhány elem a teljesség igénye nélkül.

Egy hatalmas konyhában séfek készítik az ingyen reggelit és az ebédet az éhes „Googlereknek”. A dolgozók papírzacskóban haza is vihetik a maradékot. A menü naponta változik, van mikor például friss homár az ebéd, szóval nem egy hetvenes évekbeli magyar menzát kell elképzelnünk. Amúgy az egészség jegyében ügyelnek arra, hogy az ételek a szezonalitás jegyében friss alapanyagokból készüljenek. Külön számítógépes rendszer jelzi a konyhai személyzet számára, hogy éppen mi a népszerű étel, és miből nem kell annyit készíteni – így kevesebb kaja megy kárba. Dehogy két étkezés között se éhezzen a kompánia, minden szinten nass állomások elégítik ki a falánk dolgozók igényeit. De van itt turmixgép is, amely egy bicikli hátsó részébe van telepítve. Elég csak magunkhoz venni egy jó kis gyümölcskollekciót, meghajtjuk a pedált, és máris kész a friss gyümölcslé.

Szórakozásból sincs hiány. Nem is értjük, hogy mikor marad idő a munkára. A 15. emeleti teraszon mini-golf pályát alakítottak ki, ahonnan egyébként pazar kilátás nyílik a városra. A hangszigetelt zeneszobában szabadon lehet gitározni, dobolni, szinte másodállásban bárki rocksztárrá trenírozhatja magát. Tudományos megközelítés szerint ez a helyiség arra hivatott, hogy a dolgozók felfedezzék önmagukban a kreativitást, és mint tudjuk, a zene az emberi lélek legmélyebb bugyrait is megérinti. De ha valakinek nem áll kézre a gitár, akkor még mindig van menekülőút a zene frontján, mert végső kétségbeesésében felkeresheti a DJ szobát. A retro jegyében pedig feltámasztották a régi idők játéktermeit, 20-30 éves játékokon (Pac-Man, Duck Hunt) edződhet a munkaszervezet. A játékok többsége legalább két szereplőt igényel, így a munkatársak még a szabadidős tevékenység közben sem nélkülözik a kommunikációt. A vezetőség reményei szerint ilyenkor nem csak a bulikról, a csajokról és a pasikról beszélgetnek, hanem egy-egy probléma megoldásán is agyalnak. De számtalan játéklehetőség várja még a munkatársakat: pingpong, biliárd, darts.

A környezettudatosság és a fenntarthatóság manapság már nélkülözhetetlen jellemzője a technológiai vállalatok irodáinak is. Az ablakok a padlótól a plafonig húzódnak, így aztán természetes fény bőben van az irodában. A legnagyobb nyitott térben a falak újrahasznosított fából készültek. A padló egyes részei régi autógumiból és halhálóból készültek, emellett régi autólámpákkal világítják meg a munkaállomásokat. Szinte már meg sem kell említenünk, hogy 100 %-ban megújuló energiát használnak fel. Amúgy is célul tűzték ki a LEED Gold minősítés megszerzését.

A falakat hatalmas grafikai képek dísztik, amelyek Kanadát és Torontót mutatják be, például az 553 méter magas CN Torony is feltűnik az egyik rajzon. A tárgyalók a város környékén található lokációkról kapták a nevüket, amelyeket a munkatársak találtak ki. Egy helyen pedig Rubik-kockákból készült dombormű jeleníti meg az Android mobil operációs rendszer logóját. És akkor még nem beszéltünk a titkos szobáról, mintha egy Sherlock Holmes sztoriba csöppentünk volna. A cél ezúttal az elvonulás, tűnődés és feltöltődés. Kandalló és kényelmes fotel. Elég csak leemelni a könyvtár polcáról egy jó könyvet, és mögötte feltárul a titkos szoba. Rendszeresen jön a masszőr is, és nem csoda, hogy sorban állnak nála a munkatársak. Satöbbi satöbbi satöbbi.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Chris Bateman
 

SOCIAL BOX