Egy hatalmas szívet ültettek a holland irodaházba

A Concern belsőépítészeti stúdió nem kis feladatot kapott, hiszen négy emeletet kellett kialakítania és berendeznie a cég 272 munkatársának. Szokás szerint a munkaállomások mellett a kiegészítő helyiségek a következők voltak: kávézó, tárgyalók, informális közösségi terek, irattár és egy könyvtár. Már a földszinten érdekes installációnak lehetünk a szemtanúi: a fogadótérben elhelyezett padok kerekekkel rendelkeznek, egyfajta talicskát […]

A Concern belsőépítészeti stúdió nem kis feladatot kapott, hiszen négy emeletet kellett kialakítania és berendeznie a cég 272 munkatársának. Szokás szerint a munkaállomások mellett a kiegészítő helyiségek a következők voltak: kávézó, tárgyalók, informális közösségi terek, irattár és egy könyvtár. Már a földszinten érdekes installációnak lehetünk a szemtanúi: a fogadótérben elhelyezett padok kerekekkel rendelkeznek, egyfajta talicskát formálnak, ezzel is jelezve, hogy egy építőipari cégnél járunk.

A Portaal irodaháza nem csak szimplán a munka fizikai terét testesíti meg, hanem a menedzsment és a munkaszervezet közötti kapcsolatrendszer fejlesztésében is nagy szerepet szántak a modern irodának, amelyben az individuum hangsúlyozásával a személyes felelősség fontosságát is kiemelik. Vagyis a munkatársak mindegyike úgy érezheti, hogy valóban számítanak rá a cégnél: nem csak egy szürke eminenciás, hanem fontos láncszeme egy nagy közösségnek.

Az irodaház központi szervezőelve, mondhatjuk úgyis, hogy a szíve egy középen elhelyezkedő nyitott tér, amely mind a négy emelettel kapcsolatban áll. Ehhez a központi tengelyhez kapcsolódik az összes irodatér, mintegy integráló szerepben nem csak a munkatereket és a tevékenységi köröket fogja össze, hanem a nyitottsága folytán a közösségszervező szerepe is felértékelődik.

Ha belépünk az irodaházba, és felnézünk, rögtön az egész épület és az emeletek láthatóvá válnak, rögtön megérezzük az alkotó munka és a munkás nyüzsgés hangulatát. Vagyis a nyitott szerkezet folyományaként azonnal részeivé válunk az itt zajló munkának, mintha mindig is ide tartoztunk volna. Ebben a központi magban az együttműködő kommunikáció szinte adja magát, a nyüzsgő és interaktív atmoszféra pozitív hatásai mind a négy emeletet megtöltik. A négy szint közötti kapcsolat vizualitását erősítették az anyagok konzekvens használatával és ugyanazoknak a belsőépítészeti elemeknek a tudatos alkalmazásával minden emeleten.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Gilian Schrofer, Valerie Ardini
 

SOCIAL BOX