Így alakult a bizalmi index!

Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető, azonban a középvállalkozások bizalma fordult a leginkább pozitív irányba – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévhez képest nagymértékű, 15 pontos emelkedést követően  -11 ponton állt derült ki az 500 hazai mikro-, kis-, és középvállalkozás megkérdezésével […]

Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető, azonban a középvállalkozások bizalma fordult a leginkább pozitív irányba – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
A negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévhez képest nagymértékű, 15 pontos emelkedést követően  -11 ponton állt derült ki az 500 hazai mikro-, kis-, és középvállalkozás megkérdezésével végzett felmérésből. Hasonló értéket legutóbb éppen két éve mutatott az index. Ez a pozitív irányú változás az utóbbi évek legnagyobb ugrása, amellyel egyértelműen megtörik a tavalyi évre jellemző bizonytalanság, ugyanis második negyedéve emelkedik az index.

A kkv-k vitathatatlan hangulatjavulása annak köszönhető, hogy a bizalmi indexet meghatározó tíz tényező közül majdnem minden részindex növekedett, ezen belül is a vállalati hitelkamatokat, a gazdaságpolitikát és a versenyhelyzetet illetően kiemelkedően nagyot ugrottak a vállalkozások várakozásai. A legjelentősebb növekedés a vállalati hitelkamatok részindex esetében látható, amely 32 pontos emelkedést követően -8 ponton áll. Ez az érték megközelíti az index kezdetekor, 2005 elején mért értéket. „A vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos optimista várakozások valószínűleg összefüggnek a nemrég indult, igen kedvező kamatozású Növekedési Hitelprogrammal. Emellett az alacsonyabb hitelkamatokra számító vállalkozások aránya is növekedett, az egy éve folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamatnak köszönhetően” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

„A gazdaságpolitika és a versenyhelyzet megítélése is javulni tudott, ami annak tudható, hogy nőtt azon vállalkozások aránya, amelyek szerint a kormányzat következő 1 évben hozott döntései nem fogják negatívan befolyásolni a cég működését. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek szerint a kormányzat második negyedévben hozott intézkedései negatívan befolyásolják versenyképességüket, és többen várják versenyhelyzetük stagnálását vagy javulását az előző negyedévhez képest. Mindezek mellett pedig a közterhekkel kapcsolatban is bizalommal tekintenek az elkövetkezendő egy évre a vállalkozások, mivel egyre több cégvezető számít a közterhek csökkenésére vagy stagnálására” – mondta Németh László.

Az ágazatokat tekintve az ipari, építőipari vállalkozások bizalma javult a leginkább, mintegy 22 ponttal, míg az agrárszektorban nem látható bizalomnövekedés. A várakozások javulása minden árbevétel kategóriára jellemző, leginkább azonban a középvállalkozások várakozásai emelkedtek, összesen 17 ponttal. Így a 300 millió forint nettó éves árbevételt meghaladó cégek bizalma a pozitív tartományba került, amire legutóbb két éve került sor”.

SOCIAL BOX