A holland messiások újabb gyárat támasztottak fel

Amszterdam északi felében egy 250 négyzetméteres régi raktár lett a 123 Makelaar új irodája. A cél egy reprezentatív iroda kialakítása volt egy erőteljes ipari közegben, miközben a személyességet is meg kellett jeleníteni. Fontos követelmény volt, hogy különböző helyiségeket alakítsanak ki a kreatív munkára, a megbeszélésekre, a rekreációra és a látogatók fogadására. Hollandiában különösképpen a tengerparti […]

Amszterdam északi felében egy 250 négyzetméteres régi raktár lett a 123 Makelaar új irodája. A cél egy reprezentatív iroda kialakítása volt egy erőteljes ipari közegben, miközben a személyességet is meg kellett jeleníteni. Fontos követelmény volt, hogy különböző helyiségeket alakítsanak ki a kreatív munkára, a megbeszélésekre, a rekreációra és a látogatók fogadására. Hollandiában különösképpen a tengerparti városokban hatalmas ipari épületállomány és egyéb kikötői raktárak várnak jobb sorsukra, és a hollandok nem is fukarkodnak az ötletekkel, hogy újjávarázsolják ezeket a barnaövezeteket.

A tervező CUBE Architecten a hatalmas belső térben kialakított még egy szintet, ahol a helyiségek mintha a magasba függesztve lebegnének a fejünk fölött, így egyrészt nem nyomasztó az alattuk ülők számára, másrészt nem fogják le a fényt. A tárgyalószobák boxokban lettek kialakítva, amelyek a hatalmas teret kissé szegmentálják. Az emeleten világos nyitott munkaállomások kaptak helyet, míg a földszinti boxokban az atmoszféra intim és barátságos. A nyitott irodateret és a zárt boxokat üvegpanelek választják el egymástól.

Bár az ipari karakter határozza meg az épületet, az újfajta belsőépítészeti elemek is világosan kirajzolódnak a térben. Az eredeti rideg falakat meleg színekkel dobták fel, így szinte otthonos hangulatot varázsolnak a gyárfílingbe. A látogató tekintete rögtön az acélból készült belső lépcsősorra tapad, amely különleges és meghatározó elemként tündököl a térben. Mindenesetre a fenntarthatóság jegyében a koncepció szerint minimális mennyiségben került a kis irodaházba új építőanyag. Az anyagok legtöbbje inkább újrahasznosított elem, így a bútorok többsége is fából készült. A mesterséges fény használatát pedig úgy csökkentették, hogy két ablakot vágtak a tetőbe.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: CUBE Architecten

SOCIAL BOX