A Google újabb erődemonstrációja. Már halálra unjuk a zseniális irodáikat!

A Google új dublini főhadiszállása egy hatalmas komplexum az ír főváros történelmi kikötőnegyedében, amely négy épületet és közel 47 ezer négyzetméternyi teret foglal magában. A terveket a svájci Camenzind Evolution építésziroda szállította, és az alapkoncepció az volt, hogy ez a szinte városméretű cégközpont a városi nyüzsgést szimbolizálja. Kétség nélkül sikerült a terv, ennyiféle tér még […]

A Google új dublini főhadiszállása egy hatalmas komplexum az ír főváros történelmi kikötőnegyedében, amely négy épületet és közel 47 ezer négyzetméternyi teret foglal magában. A terveket a svájci Camenzind Evolution építésziroda szállította, és az alapkoncepció az volt, hogy ez a szinte városméretű cégközpont a városi nyüzsgést szimbolizálja. Kétség nélkül sikerült a terv, ennyiféle tér még egy több százezres településen sem nagyon van.

Persze ez a pazar iroda jelentős munkaerő-állományt mozgatott meg, hiszen több mint 65 országból érkeztek a munkatársak, akik csaknem 45 nyelven kommunikálnak. Ide aztán beférnek a Google folyamatosan növekvő értékesítő, marketing, pénzügyi és mérnöki csapatai. Az új birodalmi székhely az Európai Uniót, a Közel-Keletet és Afrikát, vagyis az EMEA-zónát látja el értékesítő és pénzügyi területen.

A négy épület közül a legmagasabb az újonnan épített 14 emeletes „Google Docks” irodaház, amelyik egyébként a legmagasabb kereskedelmi épület Dublinban. A „Gasworks House” és a „Gordon House” névre hallgató másik két épület már korábban is a Google-t „szolgálta”, csak most teljesen átszabták.  A negyedik épület, a „One Grand Canal” pedig új szerzemény.

A tervezők célja az volt, hogy interaktív és impulzív cégközpontot hozzanak létre a nyüzsgő városi tér megalkotásával a dublini belváros közepén. Az innovatív munkaterek mellett már-már megszokottan a közösségi terek is kiemelt figyelmet kaptak, hiszen öt éttermet, 42 minikonyhát, kommunikációs központokat, játékszobákat, fitneszközpontot, uszodát, wellness helyiségeket, konferenciatermet, képzési centrumot, szervizállomásokat is kialakítottak. Jó jelzi a méreteket néhány beszédes szám: több mint 400 tárgyaló és telefonkuckó került elhelyezésre.

Ezek a közösségi helyiségek a Google munkafilozófiájának a szerves részeit alkotják, így itt sem nélkülözhetik, megállt volna a kanál a főzelékben, ha erre sor kerül. Vagyis a holisztikus szemlélet, a rész-egész viszony meghatározó alapelvként végigkövethető az egész központban. A kiegyensúlyozott, egészséges munkakörnyezet az erőteljesebb interakcióval és kommunikációval nagyszerű egészet alkot, amely a „Googlerek” munkáját még hatékonyabbá, kreatívabbá és innovatívabbá teheti. Azért, hogy az előbb említett célokat elérhessék, a különféle funkciók elhelyezése során a szofisztikált egyensúly kialakítására törekedtek, vagyis az egyes emeletek és épületek helyiségeiben patikamérlegen alakították ki a munkaterek és a közösségi szobák arányát.

A 14 emeletes „Google Docks” különleges szerepet tölt be a központban, hiszen az emeletek mindegyike unikális identitást és a Google fő értékeinek valamelyikét képviseli. Így például az egyik emelet a „Search” elnevezést viseli, a másik a „Be green” titulust kapta meg, de van itt „Create” vagy éppen „Innovate”. De ezek az alapelvek egy ilyen technológiai világbirodalomtól el is várhatóak. Minden szinten van egy kommunikációs központ, amely az adott emeletre telepített össze funkciót összefogja a nyitott irodatértől kezdve a minikonyhákon és az informális mítingkuckókon át egészen az alternatív munkaterekig, játékszobákig, kávézókig. Ezek a különleges emeletközpontok egyedi kialakításúak mindenütt, és különlegesen, impulzív atmoszférát teremtenek.

A „Gasworks House” az EMEA-zóna különféle régióit szimbolizálja a természetes és ember alkotta tájak megjelenítésével, így megtalálható itt az ég, a hegycsúcsok, a falusi és városi hangulatok, az erdők, a föld és a víz. A „One Grand Canal” az ír kultúra tárháza a kelta mítoszokkal, legendákkal és hagyományokkal együtt. Itt például megépítettek egy eredeti ír kocsmát is, valamint egy könyvtárat, amely a Trinity College egyik emblematikus termét jeleníti meg. A „Gordon House”-ról se feledkezzünk meg: ez a ház a társaság multikulturális közösségét bizonyítja, hiszen számtalan országzászló színesíti az épület tereit. A fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek, így a Google, mint minden ingatlanfejlesztése során, ezúttal is a LEED Gold és a LEED Platinum minősítésekre várnak.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók:  Peter Würmli

SOCIAL BOX