Optimista vállalkozók

A kutatás eredményeit bemutató, július 22-i közlemény alapján a vállalkozások mintegy 5 százalékos árbevétel- és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel-várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményre vonatkozók pedig szinte a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredmény-várakozásokat illetően […]

A kutatás eredményeit bemutató, július 22-i közlemény alapján a vállalkozások mintegy 5 százalékos árbevétel- és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel-várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményre vonatkozók pedig szinte a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredmény-várakozásokat illetően pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével képzett negyedéves K&H kkv bizalmi index eredménye szerint a vállalkozások jelenleg átlagosan 4,95 százalékos árbevétel-növekedést feltételeznek, szemben a tavalyi évre jellemző 4 százalék körüli árbevétel-növekedéssel. “A vállalkozások több mint fele (54 százalék) 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol, míg közel minden harmadik cég (30 százalék) 7 százalék feletti árbevétel növekedést valószínűsít. Mindezek mellett 22 százalékról 16 százalékra csökkent azon cégvezetők aránya, akik cégük árbevételének csökkenésével számolnak” – idézték a közleményben Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztály vezetőjét.

A középvállalkozások és a mikrovállakozások szinte azonos mértékben, előbbiek átlagosan 5,4 százalékos, utóbbiak 5,3 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak. Míg a kisvállalkozások várakozásai valamelyest mérsékeltebbek, ők árbevételük 4,6 százalékos növekedését prognosztizálják. Az eredményvárakozásokat tekintve a cégek túlnyomó többsége, 82 százaléka növekedést valószínűsít, aminek átlagos mértéke közel duplája az előző negyedévihez képest. Így jelenleg a cégvezetők 3,3 százalékos profitnövekedést feltételeznek. A közlemény szerint ez a nagymértékű ugrás, komoly kitörést jelent az utóbbi másfél évre jellemző 1-2,5 százalék között ingadozó nyereségvárakozásokhoz viszonyítva.

A legoptimistábbak továbbra is a mikrovállalkozások, ők 3,9 százalékos nyereség-növekedéssel számolnak. A kisvállalkozások, amelyek várakozásai több mint háromszorosára emelkedtek az előző negyedévhez képest, jelenleg eredményük 3 százalékos növekedését feltételezik. A középvállalkozások ehhez képest visszafogott, 1,8 százalékos profitnövekedésre számítanak, ugyanakkor ez is több mint duplája az előző negyedévi értéknek.

“A kkv-knál tapasztalt árbevétel- és eredményvárakozások jelentős javulásának hátterében feltehetően az áll, hogy már láthatók a fogyasztás beindulásának jelei, és a fogyasztói bizalom is tovább javult” – idézték a szakértőt. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik. 

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2013. június 3. és június 14. között történt.

SOCIAL BOX