Újabb hihetetlen csodairoda. Az Ezeregyéjszaka meséi feltámadnak

A cég több mint 200 alkalmazottját helyezték el az új irodában, amely olyan, mintha egy mesevilágban járnánk. A cég tevékenységéhez illeszkedően mintha mindenhol díszletek között korzóznánk, vagy mintha egy televíziós társaság stúdiójában avagy raktárjában volnánk, hiszen mindenhol egyedi formák és színek határozzák meg a teret. Számunkra egy kedves klubhelyiségnek vagy egy igényesebb bútorzattal felszerelt romkocsmának […]

A cég több mint 200 alkalmazottját helyezték el az új irodában, amely olyan, mintha egy mesevilágban járnánk. A cég tevékenységéhez illeszkedően mintha mindenhol díszletek között korzóznánk, vagy mintha egy televíziós társaság stúdiójában avagy raktárjában volnánk, hiszen mindenhol egyedi formák és színek határozzák meg a teret. Számunkra egy kedves klubhelyiségnek vagy egy igényesebb bútorzattal felszerelt romkocsmának tűnik az iroda.

Talán ez lehetne a romkocsma 2.0, amely nem útszéli limlomokból építkezik, hanem egyedi tervezésű bútorokkal akarja megteremteni a kúlérzést, amely nem a nihilbe és az anarchiába torkollik, hanem hisz a tradíciók erejében, és tiszteli a múltat. Mindenesetre heuréka-effektust észlelünk, ha körbepillantunk az irodában, ez pedig felszabadítja az adrenalin-tartalékokat, az endorfinról nem is beszélve. Bár a hormonok helyett inkább érdemes megfigyelni a tér és a helyiségek természetességét és lazaságát.

A meglehetősen tágas iroda nem követi a letisztult formák világát, inkább teljesen amorf formát ölt, a munkaállomásoktól távol számos egyedi közösségi teret és tárgyalószobát alakítottak ki, amelyek különleges tárgyakra asszociálnak. Egyik helyen a munkatársak egy barlangban gyűlnek össze, aztán le lehet zavarni egy informális megbeszélést egy sífelvonó-kabinban, miközben a hegyek tetejére képzeljük magunkat mondjuk 2000 méter magasan.

De az állandó munkaállomások is meglepő környezetben kerültek kialakításra, például egy csapat egy árbocos hajón teljesít szolgálatot, a matrózok kiválasztásánál nyilván alapfeltétel volt, hogy ne legyen víziszonyuk. Egy nagyobb munkaállomás-csoportot pedig üvegfalak közé telepítettek, az üvegfalon keresztül a végtelenbe nyúlik a tér, így a klausztrofóbia nem hatalmasodik el a munkatársakon. A szerencsésebbek kisebb volumenű helyiségekben dolgoznak, közülük is érdemes volna azok lelkivilágát feltárni, akik egy rózsaszín leányszoba árnyékában álmodoznak munka közben.

Persze van itt high-tech bár, ahol a bárszékek neonzöldben vibrálnak – ezek egy marsbéli krónikában nyilván egy űrkabin alapfelszerelésének számítanának. Úgy tűnik, mintha éjszakánként acid partikat szerveznének itt. Persze a biliárdról már ne is essék szó, annyira evidencia. Aztán persze van relaxációs szoba akváriumokkal, nehogy felmenjen a pumpa az amúgy is lelazult miliőben.

Azért érdemes utat vágni a díszletek látszólagos káoszában! A Web.tv új irodája megalkotásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a múltat a jövővel ötvözze, vagyis Bursa városának népszerű és tradicionális helyszíneit jelenítsék meg a térben. Bursa ugyanis az Oszmán Birodalom hajnalán pár évtizedig a világbirodalom fővárosa is volt, de a mai Törökországban is a negyedik legnagyobb település közel másfél millió lakosával. A hagyományőrzés jegyében az első emeleten „barlangok” kaptak helyet, hiszen Bursa híres az oszmán mauzóleumairól, míg a hajó a közeli tengert, a felvonó pedig a város híres síparadicsomát szimbolizálja. A második emeleten a régi idők hangulatát csempészik vissza, hiszen a munkaszobákat az Oszmán idők házainak stílusában alakították ki, amelyet még egy régies kávéház és egy kis piactér is kiegészít. A tárgyalótérben felbukkanó csillag formájú asztal és a hold pedig Törökország zászlajának elemeit tartalmazza.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

SOCIAL BOX