Ustream: túró rudi, világsiker, kreativitás, kristálypalota

– Milyen sajátos igényeik vannak egy startup-cégnek az irodaválasztás és -kialakítás során, amelyek megkülönböztetik a hagyományos cégektől? – A Ustream Budapesten 120 fős csapattal rendelkezik, az itt megvalósított tevékenységek elsősorban a fejlesztés, a terméktervezés, a design és az üzemeltetés. Ennek megfelelően nem a hagyományos értelemben vett reprezentatív irodát kerestünk, hanem egy olyan környezetet, ami elősegíti […]

– Milyen sajátos igényeik vannak egy startup-cégnek az irodaválasztás és -kialakítás során, amelyek megkülönböztetik a hagyományos cégektől?

– A Ustream Budapesten 120 fős csapattal rendelkezik, az itt megvalósított tevékenységek elsősorban a fejlesztés, a terméktervezés, a design és az üzemeltetés. Ennek megfelelően nem a hagyományos értelemben vett reprezentatív irodát kerestünk, hanem egy olyan környezetet, ami elősegíti és inspirálja a kreatív munkavégzést. Az biztosan megkülönböztet minket a tipikus bérlőktől, hogy például nem volt szükségünk vezetői irodákra, ugyanakkor ragaszkodtunk ahhoz, hogy legyen 50 férőhelyes biciklitárolónk öltözővel és zuhanyzókkal, illetve a házirend tegye lehetővé a háziállatok behozását. A rendszeres közösségi események vendégül látását is meg kellett oldanunk, erre a tetőszint kiváló lehetőséget nyújt majd.

– Többnyire Önök is az Y-generáció tagjait alkalmazzák. Milyenek valójában az „ipszilonok”? És nekik melyek azok a jellemzőik, amelyek szintén befolyásolták az irodakiválasztás folyamatát?

– A kollegáinkról és általánosságban a startupoknál dolgozókról is elmondható, hogy kerülik a formalitásokat, arra törekednek, hogy a munkájukat minél kellemesebb környezetben a lehető leghatékonyabban végezzék, valóban a feladatra koncentrálva. Minél inkább biztosítani tudja egy startup a jó környezetet, a hatékonyságot és az izgalmas kihívásokat a csapatának, annál jobb teljesítményt kap cserébe. A nálunk is fellelhető babzsákok, pingpongasztal vagy túrórudi-automata, nem öncélú dolgok, hanem eszközök, amik a kemény kreatív munkához szolgáltatnak megfelelő környezetet. A legjobban akkor mennek a dolgok, amikor a munka és a szórakozás a lehető legközelebb kerül egymáshoz.

– Hogyan lehet sikeres egy hazai startup a nemzetközi mezőnyben? Milyen vállalati kultúrát kell meghonosítani, amely a sikert globális szinten is befolyásolhatja?

– Sok munkával és egy kis szerencsével. Meg kell értenünk, hogy a nemzetközi piacon világszínvonalú tudással versenyzünk, és képesnek kell lenni elsajátítani a megfelelő gondolkodást és iramot.

– Mi a véleménye a Google vagy a Facebook irodáiról, hiszen ezek extrémitása veri a világmezőnyt? Átvesznek-e majd valamit a megvalósítás során?

– A közvélemény hajlamos csak annyit észrevenni, hogy az említett cégeknél rengeteg minden ingyen van, és elképesztő kényelemben lehet lustálkodni. A valóságban persze nem csak erről van szó, a juttatások végső soron mind azt szolgálják hogy a dolgozók a lehető legnagyobb mértékben a munkájukra tudjanak koncentrálni. Hogy egy egyszerű példát mondjak: akit reggel wifivel ellátott céges busz visz be a munkahelyére, ott négyféle étteremben tud étkezni, és a szennyesét nap végén kimosva visszakapja a mosodából, az már a buszon le fogja tudni a reggeli email és hírportál olvasgatást, és a munkába beérve nem azon fog agyalni, hogy honnan rendeljen aznap ételt vagy hogy hazaérjen időben mosni, mert a gép zavarni fogja a szomszédot. Ha jól alakítják ki őket, akkor ezek a juttatások a munkavállaló és a cég számára egyaránt nagyon hasznosak lehetnek. Nyilván mások az anyagi lehetőségeink, de igyekszünk minél több jó ötletet átvenni. Hazai viszonylatban mindenképpen az élmezőnyben vagyunk.

– A MádiLáncos Studio fogja megtervezni az irodát. Melyek voltak a fő szempontok, amelyeket feléjük közvetített a Ustream? (pl. közösségi terek, relaxáció, érkező stb.)

– A fentiekkel összhangban egy nagyon informális és funkcionális teret kértünk tőlük, ami kihasználja az épület kiváló adottságait és mindent a kreatív munkavégzésnek rendel alá. Még nagyban folyik a tervezés, de annyit elárulhatok, hogy az eddiginél is több elvonulós-relaxálós terünk lesz, a vezetői irodák helyett inkább még több különböző méretű tárgyalót hozunk létre, a hetedik emeleti kristálykupolás tetőn pedig a város egyik legizgalmasabb közösségi terét fogjuk kialakítani. Az egész folyamat nagyon inspiráló, úgy érzem, hogy nagyon jó dolgok vannak születőben.

SOCIAL BOX