A napimádók Mekkája

Az iroda eredetileg egy helyi chipgyártó cégnek lett kiépítve, amelyben a szürke tónus dominált. Ezt a teret kellett a Valerio Dewalt Train tervező cégnek a napelemgyártó profiljára hangolni egy meglehetősen szűk költségvetésből, miközben a határidő is meglehetősen kevés időt biztosított a belsőépítészeknek. A közel 17 ezer négyzetméternyi bérlemény három földszintes épületben van szétszórva, és a […]

Az iroda eredetileg egy helyi chipgyártó cégnek lett kiépítve, amelyben a szürke tónus dominált. Ezt a teret kellett a Valerio Dewalt Train tervező cégnek a napelemgyártó profiljára hangolni egy meglehetősen szűk költségvetésből, miközben a határidő is meglehetősen kevés időt biztosított a belsőépítészeknek. A közel 17 ezer négyzetméternyi bérlemény három földszintes épületben van szétszórva, és a tervezés alapvető célja logikusan az volt, hogy a vállalat megújuló energia iránti elkötelezettségét jelenítsék meg a belső terekben.

Az iroda működtetéséhez használt energia – amely az úgynevezett fotovoltaikus napelemekből származik – láthatatlan a térben, hiszen a műszaki berendezések a különálló gépteremben vannak elhelyezve. A fotovoltaikus energia lényege, hogy a nap energiáját közvetlenül alakítja át elektromos energiává, így minden elektromos berendezés működtetésére alkalmas. A napelemek ugyanis villamos egyenáramot szolgáltatnak, amelyet inverter (áramátalakító berendezés) segítségével alakítanak át hálózati váltóáramú 230 Volt feszültséggé. Ezzel az energiaforrással a cég számtalan előnyt biztosít magának, hiszen a kiépítés egyszeri költséget jelent, majd évtizedeken keresztül zavartalanul termeli az áramot, nem érinti érzékenyen az árváltozás, jelentős üzemeltetési költséget takarít meg, miközben nem kell felhasználni fosszilis energiát, és nem bocsát ki széndioxidot sem.

A cég mind a természetes fénnyel ellátott, mind a sötétebb részeken a nyitott belső teret preferálta, ennek érdekében ahol szükséges volt, a földszintes épületek mennyezetébe egyedi formájú tetőablakokat vágtak, amelyek megnövelték a természetes fény szerepét, így világosabb, barátságosabb és egészségesebb munkatereket kaptak. Így például látványos eleme az irodának az a tárgyaló, ahová felülről a tetőablakból érkezik a fény, ezáltal a környező sötétebb térből szinte kiemelkedik a világosságával, mintha glóriát kapott volna.

A nagy nyitott munkatér köré szerveződnek az egyéb helyiségek, mint a tárgyalók, az egyéni munkavégzés és az informális megbeszélések helyszínei. Hatalmas üvegfal-grafikákon jelennek meg a napelem-telepek, amelyek a világ számos pontjára vannak telepítve. Ez a dizájnelem az egyik központi motívuma a belsőépítészeti kialakításnak, hiszen több mint 50 helyiségben (konferenciatermek, lobby, közösségi szobák, tréningszobák stb.) jelenik meg ez a fajta díszítő elem. A Szilícium-völgyben pedig napból és innovációból nincs hiány, úgyhogy ellesznek ott, mint a befőtt.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: David Wakely & Romina Tonucci

SOCIAL BOX