Íme a lélegző felhőkarcoló New Yorkban, ahol a kertek az égig érnek

A 468 méter magas fenntartható épület a 125. utca és a Broadway által közrezárt sarokra kerülne. Az épület három fő mag köré szerveződne, amelyek vertikálisan szegmentálnák az épületet, és funkcióikat tekintve irodákat és hotelszobákat alakítanának ki bennük. Emellett az egyes funkciók közé kertek ékelődnének, amelyek kvázi a ház tüdejeként működnének, másrészt természetes közeget teremtenének a […]

A 468 méter magas fenntartható épület a 125. utca és a Broadway által közrezárt sarokra kerülne. Az épület három fő mag köré szerveződne, amelyek vertikálisan szegmentálnák az épületet, és funkcióikat tekintve irodákat és hotelszobákat alakítanának ki bennük. Emellett az egyes funkciók közé kertek ékelődnének, amelyek kvázi a ház tüdejeként működnének, másrészt természetes közeget teremtenének a környezettudatos fejlesztés jegyében. A függőleges irányban terjeszkedő kertek összalapterülete meghaladná a 3 millió négyzetmétert, amelyeket a lakosság 12,5 kilométer összhosszúságú spirális ösvényeken keresztül szabadon látogathatnának.

Az utcaszinten bevásárlóközpont és egy konferenciaközpont kapna helyet, ezzel is bővítve az épület kereskedelmi és közfunkcióit, így a városlakók valódi életterévé és találkahelyévé válna a különc felhőkarcoló. Az épület széndioxid kibocsátása nulla körül alakulna, hiszen a szükséges energiát napelemek és mikroturbinák biztosítanák. Az épület kialakítása a természetes fény és szellőzés adta lehetőségeket maximálisan kihasználná, a homlokzati szerkezetbe beépített szellőztetőrendszer a kedvező időjárási viszonyok előnyeit is a maga javára fordítaná: a külső és belső levegő szabályozásával alakítaná a hőmérsékletet, és a félig nyitott terekben a hideg levegő áramlását is kontroll alatt tartaná.

A kert flóráját évelő és örökzöld tűlevelű fák alkotnák, amelyek az épület belső tereit védenék a szél ellen, és megakadályoznák az ún. szélcsatorna-hatást az épületszerkezetek közé ékelődő üres terekben. A felhőkarcoló csatlakozna New York zöld folyosójához, amelyet olyan helyszínek fémjeleznek, mint a Central Park vagy éppen a tengerpart. A különleges épület a városi sziluett meghatározó eleme lenne, hiszen egy függőleges tengelyű zöld szigetet képezne Manhattanben.

 


 


 


 

 

SOCIAL BOX