Napkollektoros fejlesztési pályázat indul

Bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületekben megvalósuló, napenergiát hasznosító rendszerek telepítéséhez pályázati támogatást hirdetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhető bekerülési költséget. A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, amelyet az állami széndioxidkvóta-bevételek terhére történik. A pályázaton az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi […]

Bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületekben megvalósuló, napenergiát hasznosító rendszerek telepítéséhez pályázati támogatást hirdetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhető bekerülési költséget. A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, amelyet az állami széndioxidkvóta-bevételek terhére történik.

A pályázaton az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő szakosított szociális vagy otthont nyújtó gyermekvédelmi szakellátást végző intézmények juthatnak támogatáshoz.

A pályázaton elnyert forrásból napkollektor és csatlakozó elemeinek beszerzése, a kapcsolódó épületgépészeti rendszer meghatározott egységeinek korszerűsítése finanszírozható. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás mértéke az elismerhető bekerülési költség 100 százalékáig terjedhet. Az igénybe vehető támogatás felső határa az engedélyezett, maximálisan befogadható bentlakásos gondozotti létszám alapján számított, fejenként legfeljebb 342 900 forint.

Olyan beruházásokra lehet pályázni, amelyek a széndioxid-kibocsátást csökkentik és az energiahatékonyság javítását eredményezik. A telepítendő napkollektor-rendszernek továbbá szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie.

Az intézmények 2013. szeptember 5-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be pályázataikat az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére. A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon (www.kormany.hu) és a pályázatkezelő honlapján (www.nkek.hu) is megtalálható.

Az új pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2011 októberében meghirdetett, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében megjelent, napkollektor-rendszerek kiépítését támogató lakossági pályázatának intézmények részére elérhető változata. A lakosság számára kiírt korábbi pályázat esetében a 2,97 milliárd forintos keretösszegből megvalósult beruházásoknak köszönhetően mintegy 4200 háztartás energiaköltségei csökkentek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közelmúltban jelentette be azt is, hogy a téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet 2013. augusztus 15-től. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.

SOCIAL BOX