Farostlemezből és romkocsmából építettek irodát

A tervezők egy régi belvárosi lakás négy szobáját egyetlen nyitott munkatérré formálták. A lakás egy 1928-ban Otakar Nekvasil által tervezett bérház negyedik emeletén található, ahol eredeti fagerendák és téglafalak alkotják a határoló szerkezeteket, és nincs központi fűtőrendszer sem kiépítve. Az egyterű iroda terveire maximálisan 7500 euró állt rendelkezésre, vagyis alig több mint két millió forint. […]

A tervezők egy régi belvárosi lakás négy szobáját egyetlen nyitott munkatérré formálták. A lakás egy 1928-ban Otakar Nekvasil által tervezett bérház negyedik emeletén található, ahol eredeti fagerendák és téglafalak alkotják a határoló szerkezeteket, és nincs központi fűtőrendszer sem kiépítve. Az egyterű iroda terveire maximálisan 7500 euró állt rendelkezésre, vagyis alig több mint két millió forint. Ennyiből manapság egy garzonlakást sem lehet felújítani, nemhogy egy modern irodát kialakítani.

De ez nem vette el a kedvét a tervezőknek, hiszen az ötletes megoldások az olcsó anyagokkal párosultak, és a manapság divatos romkocsmás fílinget ilyen adottságokkal simán lehet prezentálni. A feladat adott volt, vagyis a falakat és minden egyéb matériát ki kellett venni a lakásból, amelyeket csak lehetett, hogy az egyterű munkahelyet megalkothassák. A koncepció emellett az volt, hogy lehetőleg minél kevesebb anyag kerüljön beépítésre, vagyis minél több szabad hely maradjon.

Emiatt csupán két boxot építettek farostlemezből, amelyek egyrészt olcsók, másrészt légies könnyedséget jelképeznek. Az egyik boxot gardróbként hasznosítják, ahová a nyomtatókat és azokat a munkaeszközöket helyezték, amelyeket nem mindennap használnak, míg a másik boksz tartalmazza a fürdőszobát és a konyhát. Ezeknek a farostlemez-egységeknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mennyezettel, szabadon állnak a nyitott térben.

A két boxon kívül teljesen nyitott a tér, mindössze még egy könyvespolcot helyeztek el, amely némileg szegmentálja a konyharészt és a tárgyalót. A fehérre festett téglafalak és az eredeti famennyezet pedig természetes kereteket biztosít a munkahelynek. Csupán egyetlen falszakasz lett fekete, ahová az aktuális projektek és tervek anyagait függesztik fel. A berendezés a legkülönbözőbb stílusú tárgyakból áll össze, amelyek lehetnek régiek avagy újak, vagyis nem egy trendi bútorokból álló bemutatóterembe érkeznek a munkatársak, hanem egy valóban élő térben dolgozhatnak nap mint nap.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotó: Martin Sveda

SOCIAL BOX