Növekszik a hazai GDP

A második negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék 2012 azonos időszakához képest. Negyedéves alapon 0,1 százalék az emelkedés. Elsősorban az építőipar és a mezőgazdaság segítette a növekedést. Elemzők szerint az év második felében tovább gyorsulhat a gazdasági növekedés. A mezőgazdaság az egyik olyan ágazat, amely miatt nőtt a GDP. A másik húzóerő pedig […]

A második negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék 2012 azonos időszakához képest. Negyedéves alapon 0,1 százalék az emelkedés. Elsősorban az építőipar és a mezőgazdaság segítette a növekedést. Elemzők szerint az év második felében tovább gyorsulhat a gazdasági növekedés.

A mezőgazdaság az egyik olyan ágazat, amely miatt nőtt a GDP. A másik húzóerő pedig az építőipar. Az egyik salgótarjáni irodaház felújításán dolgozó építkezési cégnél azt mondják: hosszú évek után végre újra vannak megrendeléseik. Látjuk az alagút végét: több helyről kérnek árajánlatot, és reméljük, hogy újra a csúcsra tudunk jutni – hangsúlyozta Barna László, a Fal-Épszer Kft. ügyvezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában azt írja: a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévhez viszonyítva pedig egytized százalékos a növekedés. Éves összehasonlításban legutóbb 2011 végén nőtt a negyedéves GDP Magyarországon; az elmúlt másfél évben ilyenre nem volt példa.

Az egyik elemző központnál azt mondják: fontos, hogy vége a gazdasági mélyrepülésnek, és szűk másfél év után újra elindult a növekedés. „A gazdaság mélyrepülése véget ért, és talán egy tartósabb növekedési pályára tudtunk kerülni. A részleteket nem ismerjük még, de valószínűleg a mezőgazdaság tavalyinál jobb teljesítménye, az építőipar, az ipar, az iparon belül az autóipar, valamint valószínűleg a kiskereskedelmi eladások élénkülése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a gazdaság növekedjen – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash brókerház elemzője.

Egy másik elemző a Híradónak azt mondta: arra számít, hogy az év második felében tovább növekszik a GDP. Mindenki azt várja, hogy egyrészt az európai helyzet is rendeződik, és összességében kijöhet egy 1 százalék körüli növekedés. Ezt még az Európai Bizottság előrejelzése is tartalmazza, pedig Brüsszelre nem jellemző, hogy optimista előrejelzéseket adna Magyarországra – nyilatkozta Barcza György, a Századvég vezető elemzője.

Optimizmusra adnak okot a héten megjelent európai GDP-adatok is. Ezek szerint például a német gazdaság, amely a legfontosabb partnere Magyarországnak, a vártnál gyorsabban növekedett.

SOCIAL BOX