1 százalékponttal csökkent az államadósság

Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 226 milliárd forinttal növelte, a forint erősödése pedig 315 milliárd forinttal csökkentette. Az államháztartás nettó tartozása (17 728 milliárd forint) a GDP 62,1 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén. Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a […]

Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 226 milliárd forinttal növelte, a forint erősödése pedig 315 milliárd forinttal csökkentette.

Az államháztartás nettó tartozása (17 728 milliárd forint) a GDP 62,1 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,6 százaléka (-749 milliárd forint) volt. 2013 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,1 százalékát tette ki (-221 milliárd forintot).

2013 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 849 milliárd forint volt. A szektor pénzügyi eszközei közül a vállalatokkal szembeni vevő- és adókövetelései növekedtek, míg a rövid lejáratra nyújtott hitelek állománya csökkenést mutatott. A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben kiemelkedő szerepet játszott a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 535 milliárd forint volt a második negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően csökkentek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik alakulását pedig az adósságátvállalás határozta meg, aminek következtében jelentősen csökkent hosszú lejáratú értékpapír-állományuk és hiteltartozásuk.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 93 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámla betétek és a háztartásokkal szembeni adóköveteléseik növekedtek, kötelezettségeik közül a rövid lejáratú hiteltartozások csökkentek elsősorban.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2013 második negyedévével záruló négy negyedévben a GDP 5,7 százaléka (1630 milliárd forint) volt. 2013 második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (392 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,5 százalékát tette ki.

2013 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeik közül a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állományát növelték számottevően. Növekedés volt tapasztalható továbbá a készpénz, a folyószámla betétek és az egyéb követelések tekintetében. Ugyanakkor tranzakcióból eredően az egyéb betétek jelentősen visszaestek. A kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése állt.

SOCIAL BOX