Hogyan teremtsünk ideális munkahelyet?

Amikor már tisztázódott vállalkozásunk valódi célja, profilja és foglalkoztunk a költségvetéssel, lényeges, hogy döntést hozzunk arról a helyről, ahol a munkát végezni fogjuk. Más-más szempontokat kell szem előtt tartani attól függően, hogy termelő, kereskedelmi vagy adminisztratív jellegű tevékenységet végzünk. Iroda Ha vállalkozásunk tevékenysége irodai munkát kíván meg, olyan helyen béreljünk, ahol ügyfeleink nagy számban megtalálhatók. […]

Amikor már tisztázódott vállalkozásunk valódi célja, profilja és foglalkoztunk a költségvetéssel, lényeges, hogy döntést hozzunk arról a helyről, ahol a munkát végezni fogjuk. Más-más szempontokat kell szem előtt tartani attól függően, hogy termelő, kereskedelmi vagy adminisztratív jellegű tevékenységet végzünk.

Iroda

Ha vállalkozásunk tevékenysége irodai munkát kíván meg, olyan helyen béreljünk, ahol ügyfeleink nagy számban megtalálhatók. Budapest III. kerületében például nagyobb csoportokban fordulnak el a médiavállalatok, reklámügynökségek, rádiók és televíziók, mivel az ő tevékenységeik összefüggnek. A tárgyalásokhoz nem kell órákat utazni, nagy eséllyel összefutnak a szakmabeliek egy helyi kávézóban, étteremben. Az iroda helye nyilvánvalóan presztízst is tükröz. Ha azt mondjuk, hogy „belvárosi ügyvéd” vagy „budai hegyvidéki magánpraxis”, mindenki érti a helyválasztás jelentőségét, amely hozzásegíthet a megfelelő ügyfélkör és kevésbé mértéktartó árszabás kialakításához.

Cégvezetők gyakran követik el azt a hibát, hogy saját lakhelyükhöz közeli irodát választanak – és ez az egyetlen szempont. Hiszen ez nem baj, de az már igen, ha a munkatársak nehezen tudják megközelíteni tömegközlekedéssel a helyszínt. Az sem ideális, ha országos értékesítő hálózatot úgy fogunk össze, hogy a parkolási nehézségekkel sújtott belvárosok közepét szemeljük ki céges főhadiszállásnak. Napjainkban igen könnyű dolga van annak, akik irodát választ: a kínálat jelentős, az árak nyomottak. Budapesten például már havonta és négyzetméterenként 8 euróért (az irodákat euróban számolják) lehet A-kategóriás, azaz csúcsminőségű irodaházakban helyet kapni – pár éve ennyiért csak a másodosztályra pályázhattunk.

Üzlethelyiség

A kiskereskedelmi egységek jó elhelyezésének képessége valahol a mérnöki tudomány és a tenyérjóslás között lelhető fel. Utóbbira példa az a sok ezer kis boltos, aki az ország városaiban igyekszik a legjobb helyet kibérelni, és addig próbálkoznak, míg be nem jön. Egy ökölszabályt mindenesetre alkalmazni lehet: az üzlet előtt elhaladók közül minden tizedik tér be a helyiségbe. Így könnyű levonni a következtetést arról, mi történik, ha egy vidéki pláza eldugott szárnyában kezdünk bele az értékesítésbe. Előbbire pedig maga a McDonald’s a példa, amely legalább annyira ingatlanvállalkozás, mint hamburgersütöde. A gyorsétteremlánc szakemberei képesek 5-10 évig figyelni egy helyszínt, felmérni a forgalmat, tájékozódni a lehetséges változásokról, mielőtt új egység megnyitásáról döntenének. A kereskedelemben fontos az önkormányzati szabályozási tervek naprakész ismerete: néha a jövendő forgalomra alapozva érdemes megvenni vagy kibérelni egy ingatlant, ha tudjuk, hogy nagy irodaház vagy új út épül a közelbe. Mint ahogy azt is tudni kell, ha a fejlődés nem nekünk kedvez: jól tudják ezt például a régi 1-es főút mentén bezárni kényszerült éttermek és vendéglők. Az ő üzletüket az M1-es autópálya átadása ölte meg.

Üzem, raktár

A két kulcsszó: megközelíthetőség és bővíthetőség. Mindkettő azon a reményen alapul, hogy a vállalkozás fejlődik, és a számos beszállítónak vagy árufuvarozónak könnyű ki-bejárást lehet biztosítani, valamint a kapacitásokat is bővíteni lehet. Ilyen típusú vállalkozást ma már nem érdemes nagyvárosok külső kerületeiben csinálni: célszerű inkább valamely autópálya kijáratot megcélozni, ahol gyakorlatilag kivétel nélkül találni profi ipari parkot. Ezek infrastruktúrája, rugalmassága verhetetlen.

Otthon

Manapság egyre több vállalkozó klasszikus garázscégként, otthon kezd bele a munkába. Ha a tevékenység távmunkában is végezhető, ez a tökéletes megoldás. Komoly kezdeti beruházást lehet megúszni, hiszen egy olcsón bérelhető irodát vagy kisüzemet is be kell rendezni, a rezsit fizetni kell. Gyakran halljuk, hogy a számítástechnika révén akár az ebédlőasztalnál vagy a kanapéról is lehet dolgozni. Tényleg lehet, de nem szabad. Ragaszkodjunk a külön otthoni irodához, zárható dolgozószobához, ahol minden tényleg a munkáról szól. Egyes tanácsadók szerint még azt is érdemes megtenni, hogy munkaidőben átvesszük az otthoni mackónadrágot és irodai öltözetben vagy munkaruhában állunk neki a napi feladatoknak.

Ha garázsunkat vagy pincénket alakítjuk szerelőműhellyé, termelő- vagy csomagolóüzemmé, mindenképpen tájékozódjunk arról, megtehetjük-e. Lakóövezetben ugyanis változó szigorúságúak az önkormányzati rendeletek. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlen hosszú éveket a szomszédokkal veszekedve, netán bíróságra járva tölteni. Persze vannak kistelepülések, ahol minden kertben van valamilyen – néha a legalitás határán mozgó – kis munkaállomás.

SOCIAL BOX