Varázslatos kagylóban dolgoznak a ruhatervezők

Két nagy textilgyár kooperációja miatt egy új tervezőirodát és egy hozzá kapcsolódó bemutatótermet alakítottak ki a VIGOSS Textile isztambuli székhelyén. A Zemberek Design Office-nak a követelményeknek megfelelően egy teljesen szabad multifunkcionális teret kellett létrehoznia, ahol a már meglévő és az új funkciók közötti egészséges egyensúly úgy teremtődik meg, hogy azok egymástól mégis elkülönülnek. Na erre […]

Két nagy textilgyár kooperációja miatt egy új tervezőirodát és egy hozzá kapcsolódó bemutatótermet alakítottak ki a VIGOSS Textile isztambuli székhelyén. A Zemberek Design Office-nak a követelményeknek megfelelően egy teljesen szabad multifunkcionális teret kellett létrehoznia, ahol a már meglévő és az új funkciók közötti egészséges egyensúly úgy teremtődik meg, hogy azok egymástól mégis elkülönülnek. Na erre a koncepcióra kellett gombot varrni. Attraktív és színes interiört formáltak a munkatér számára, miközben megőrizték a tervezők privátszféráját is, vagyis a kecske is jól lakott, és a káposzta is megmaradt.


 

A 3000 négyzetméteres terem eredetileg is a VIGOSS Textile ruhatervező műhelyeként és irodájaként működött, és most ide kellett telepíteni egy bemutatótermet is. Az építészcsapat hosszas gondolkodás után végül egy kagylóforma mellett döntött, amelynek falait görbe vonalú elemek, ha tetszik, kerítés alkotja, így a kint és a bent viszonylagossá válik, vagyis az egységes teret egy éles cezúrával nem szabdalták fel, miközben a két alapfunkció is világosan elválik egymástól. A 3000 négyzetméteres alapterületből 500 m2-nyi munkateret választottak le a kagylóformát alkotó görbe vonalú elemekből, amelyek a keretet alkotó acélstruktúrának köszönhetően nem kapcsolódnak sem a mennyezethez, sem a padlóhoz. Ez a héjszerkezet egyszerre ruhafogasként és teherhordóként is funkcionál.


 

Ez az igen is, meg nem is koncepció légies, transzparens munkahelyet teremtett, miközben szofisztikált megoldásokkal tereli az egyes funkciókat a számukra kijelölt területekre. A körkörös és a téglalap alakú terek egymásba illesztése izgalmas interakciót hoz létre, a két funkció párbeszéde dizájnos és trendi atmoszférát jelenít meg, ahol a belépő vendég azonnal érzékelheti a vitalitást, a mobilitást és az energiát. Más megközelítésből nézve kintről haladunk befelé, hiszen a külső térben berendezett bemutatóteremben kiállított ruhák az intimebb belső térben munkálkodó tervezők produktuma, így a visszacsatolás villámgyorsan érkezhet.


 


 


 


 

SOCIAL BOX